Вучич: Ако е необходимо, Сърбия ще поеме петролната си компания от „Газпром“, докато санкциите са в сила

/КРОСС/ Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако бъде необходимо, докато са в сила санкциите срещу Русия, Сърбия ще поеме Сръбската петролна компания НИС от „Газпром“, която е мажоритарен собственик на НИС, и ще върне компанията, когато санкциите бъдат отменени, съобщава агенция Бета.

„Отделни посредници и търговци на иракски петрол от Киркук не искат да работят с мажоритарни руски собственици. Досега решавахме този проблем, ще гледаме да го решаваме и в бъдеще и да разговаряме с руснаците, ако трябва да направим договор – докато санкциите са в сила, да поемем НИС и да я върнем, когато санкциите отминат“, каза Вучич, гостувайки в ТВ Пинк.

Той подчерта, че ще бъде създаден такъв твърд договор само ако бъде необходимо и че държавата не иска да „заграбва“.

Президентът съобщи, че забраната за износ на дизел и бензин ще бъде удължена утре с още една седмица, защото заради ограничената цена на останалите вносители на горива не е изгодно да го внасят и е необходимо първо сръбският пазар да бъде снабден с горива.

Вучич каза още, че две трети от необходимия за зимата газ вече са осигурени и че ще бъдат купени два милиона тона въглища от Китай.

Той добави, че в резервите има дизел за 77 дни и бензин за 65 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *