В САЩ офертните войни се пренасят и към пазара на жилища под наем

Когато Дона Джоунс и съпругът ѝ търсели да наемат жилище в Северна Вирджиния през февруари, те често получавали един и същи отговор: Съжаляваме, но някой друг предложи да плати по-висок наем.

„Дори не знаехме, че това е възможно“, казва Дона Джоунс.

Офертните войни отдавна са една от характеристиките на нажежените жилищни пазари, на които купувачите се конкурират с оферти над цената в обявата на продавача. Сега тези съревнования стават по-обичайни на наемния пазар. Брокери от Ню Йорк до Чикаго и Атланта казват, че все повече хора правят оферти над обявената цена за наем на жилища и апартаменти, които никога няма да притежават.

Все повече „бели якички“, някои от които неотдавна продали домове, не са склонни да купуват заради рекордно високите цени на жилищата, растящите лихви по ипотеките и ограниченото предлагане. Вместо това те наемат жилища, с което засилват треската за всякакви видове имоти под наем и тенденцията да се правят оферти над обявената цена, казват брокери.

В някои части на Атланта толкова хора се конкурирали за едни и същи жилища, че агентът Питър Бекфорд от агенцията за недвижими имоти Re/Max казва, че отдал под наем градски къщи за 3500 долара на месец на двойки, които получават близо 1 млн. долара на година.

„Всички кандидати са изключително добре квалифицирани“, отбелязва Бекфорд, цитиран от Wall Street Journal.Градските власти в Ню Йорк одобриха миналата седмица повишаване на наемите с 3,25%, започващо през есента, за всички имоти, включени в правилата за стабилизиране на наемите в града. Това е най-голямото повишение от близо десет години. Но за наличностите от нерегулирани имоти под наем, които съставляват около половината от всички апартаменти в Ню Йорк, сезонът на ръстовете на наемите е открит. В популярни луксозни квартали все повече наематели отправят оферти над обявените цени, казват брокери на недвижими имоти.

 

Големи собственици на имоти под наем също съобщават, че имат повече работа, отколкото могат да поемат. „Всяка седмица получаваме над 13 хил. оферти за само 200 налични жилища“, казва Гари Берман, главен изпълнителен директор на компанията Tricon Residential, при обявяването на резултатите ѝ през май.

Средният офертен наем в САЩ надхвърли 2000 долара за първи път през май, показват данни на имотната компания Redfin. Той е набъбнал с 15% в последните 12 месеца. Ако повече хора с високи доходи навлизат на нажежения пазар на имоти под наем и предлагането на нови домове за наемане или закупуване не нарасне значително, наемите ще продължат да се повишават, казват жилищни анализатори.

Растящите лихви също означават, че строителните компании вероятно ще строят по-малко, защото по-малко хора могат да си позволят нов дом, когато лихвите са по-високи, казва Тейлър Мар, заместник главен икономист в Redfin.

„Мисля, че се намираме в наистина тежко положение относно перспективите за новото строителство“, допълва той.
Много наематели не спират само с предлагането на по-висока наемна цена. Някои следват други части от наръчника на купувачите на жилища и прибягват до изпращането на писма, в които се представят на собственика на имота и отправят емоционален призив да ги избере за наематели на имота си. Други искат от предишни собственици на имоти да им напишат препоръки сякаш кандидатстват за работа.

Не само наемателите на луксозни имоти в заможни квартали усещат натиск да плащат над офертната цена. От няколко месеца домакинята от Атланта Табута Робинсън и семейството ѝ търсели жилище, в което да се преместят, когато през април Робинсън намерила тристаен дом с офертен наем от 1325 долара на месец. Брокерката Торънс Форд я предупредила, че вече има и други кандидати за дома.

„Реших, че ако повиша малко цената над офертната, може би ще го получа“, припомня си Робинсън. Тя предложила 1500 долара, тежест за бюджета ѝ, но достатъчно, за да получи жилището.

Джоунс също се включила в офертна война. „Искаме да платим с 50 долара повече“, започвала тя в заявленията си за жилища под наем във Вашингтон.

Но макар тя и съпругът ѝ да имали кариери на държавна служба и в армията и добра кредитна история, те все пак губели съревнованията. В един момент обмисляли да се появят във военни униформи при огледите на жилища с надеждата да впечатлят някои собственици на имоти.

Но през март, когато четиристайна градска къща в Ашбърн, щата Вирджиния, се появила на пазара за 3000 долара на месец, двойката се мобилизирала. Те предложили допълнителни 200 долара и офертата им била приета.

„Беше плашещо, защото в крайна сметка отправихме предложение за имот, който не бяхме виждали. Това не е нормално“, казва Джоунс.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *