В Смолян започва международният „Родопи филм фест“ за документално кино

Висококачествено международно, регионално и национално филмово съдържание ще предложи между 7 и 12 юли програмата на второто издание на „Родопи филм фест“ (РИФЕ).

 

В рамките на шест фестивални дни в Смолян ще бъдат представени над 45 филма от цял свят, а входът за всички прожекции е свободен за зрителите. Ще бъде проведен и специализиран образователен уъркшоп за студенти по кино под менторството на изявения български документалист Светослав Драганов.

 

Подробности за филмите, които ще бъдат излъчени по време на фестивала, можете да прочетете тук.

 

Основни акценти в програмата

 

07 юли
Официално откриване с филма „Воев“ – реж. Биляна Кирилова, България 77, 2022 и new wave & electro pop вечер със Светослав Тодоров (Indioteque)

 

8 – 10 юли
Прожекции на филмите от международните конкурси за късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми

 

10 юли
Официално закриване на фестивала с филма „Бетина“ – реж. Луц Пенерт, Германия, 107′, 2022 и концерт на фънк-джаз-етно формацията CINGA MANGA FUNK

 

11 – 12 юли
Прожекции на филмите от програма „Ново българско документално кино“

 

 

Кадър от филма "Воев", реж. Биляна Кирилова, 2022 г.

© РИФЕ

Кадър от филма „Воев“, реж. Биляна Кирилова, 2022 г.

 

 

Конкурсите

 

Жури в състав Джеки Стоев, Валеска Гризебах и Владимир Каминер ще оценява филмите от пълнометражния и късометражния международен конкурс, а оценката на филмите от среднометражния международен конкурс е поверена на жури в състав Цветан Драгнев, Светослав Драганов и Кейт Ванович.

 

Отличените филми ще получат награди на обща стойност от 100 000 лева. Със съдействието на своите национални и международни партньори международният документален „Родопи филм фест“ осигурява специални награди с материална стойност, която се изразява в технически услуги за следващ проект на авторите.

 

 

В Смолян започва международният "Родопи филм фест" за документално кино

© РИФЕ

 

 

Това е целенасочена политика на фестивала, която отговаря на задачата му да стимулира работата на талантливи документалисти и да им помага да развиват бъдещите си проекти.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *