В чия полза Корал се обявява за защитена морска зона?

Вчера министърът на екологията Борислав Сандов е променил решение на експертния съвет към РИОСВ-Бургас, което забраняваше риболова и преминаването през защитена морска  местност на всякакъв вид лодки, включително и плавателни средства задвижвани с човешка сила, като гребни лодки, сърф и кайт.

В заповедта, която издава Сандов ,остават всички други забрани ,но липсват тези за сърф и кайт, тоест те остават разрешени. Това той прави, въпреки че на заседание, на 15 юни 2022г., съветът към районната инспекция по околна среда в Бургас, в присъствието на зам. министъра Тома Белев, взема решение, че в защитена морска зона Корал е забранена  всякаква човешка  дейност.  Допуска се само къпане и плуване. Това е записано в официалният протокол от заседанието.

Сандов еднолично изменя това решение и допуска в защитената зона практикуването на сърф и кайт. Местните, включително и кметът на Царево, твърдят, че с това действие министърът задоволява желанията на премиера в оставка Кирил Петков и баща му, да карат сърф и кайт в морето пред плажа Корал, необезпокоявани от никого.

Тук е редно да се зададе и един много важен въпрос – защо само морето е обявено за защитена зона, а не и прилежащият плаж. А тук отговорът е ясен – за да имат право гореспоменатите лица да поставят каравани и палатки на пясъка. Ако плажът се обяви за защитена територия, то подобни действия биха били забранени.

Дори кметът на Царево Георги Лапчев призна, че от над 10 години тартори на Корал са Кирил Петков, баща му Петко Петков и музиканта Васил Гюров.

Войната между общината и къмпингуващите е дълга и тежка. Всяка от страните твърди, че другата нарушава закона.

Едните обвиняват, че къмпингарите са си приватизирали Корал, летуват там без пари  и изхвърлят боклуци, за които общината плаща. Другите заявяват, че кмета иска да застрои Корал. Примирие не може да се постигне.

Днес в Царево имаше протест срещу заповедта на Сандов, в който се включиха рибарите от Царево, Ахтопол и Варвара. Там беше и кметът Лапчев. Те се заканиха, че с над 300 лодки ще щурмуват Корал.

Войната се разгаря, а сутрешното участие на Сандов в Нова телевизия само наля масло в огъня. В отговор кметът се закани да обжалва заповедта пред Върховният административен съд. Но до евентуалната отмяната, тя остава в сила, а няколко лица отново ще живеят цяло лято на брега, без да похарчат една стотинка за това.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *