Георги Свиленски: Излизане от кризата е основната ни цел в момента

„Пенсиите ще бъдат три пъти повишени. Преди една година минималната пенсия беше 300 лева, а преди 13 години беше близо 170 лв., т.е. за 13 години минималната пенсия беше повишена с общо 130 лева. Сега за 1 година е повишена със 170 лева. Всеки, който може да смята, сам ще си направи изводите дали пенсионерите са излъгани.“ Това заяви председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на Nova News.

По думите му инфлацията изяжда всичко и задачата на управляващите е да съставят работещо правителство и парламент, които да вземат решения, свързани с намаляването на цените и борбата с инфлацията. „От 2 юли цената на хляба в търговските вериги е с 20% по-ниска и това, за което бяхме критикувани, че като намалим ДДС на хляба, няма да се отрази в търговските вериги, ето – сега всеки може да отиде в магазина и да види намалението на хляба“, допълни Свиленски.

„Разговорът за министрите ще има смисъл след сряда, когато бъде изготвена програмата на правителството и трите партии, които към момента го подкрепят, както и като стане ясно, че има необходимото мнозинство. В момента БСП не знае кои министерства би поела да управлява. Ние на нашите министри сме им дали положителна оценка за тяхното участие във властта и евентуално, когато дойде времето, ще обсъдим и може би ще продължим със същите министерства“, коментира Свиленски предстоящите преговори и разпределението на министерствата в евентуалното следващо управление.

Той бе категоричен, че социалистите никога не са си позволявали да коментират предложенията за министри на другите партии. „Така, както преценяват „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ – така ще си внесат кандидатите за министри. Явно е, че мандатоносителят не желае да разговаря с председателя на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Когато двама души не искат да разговарят, сигурно ще се стигне до индивидуални разговори с народни представители“, добави социалистът.

И още: „Решение на парламентарната ни група и Изпълнителното бюро на партията е, че ние няма как да водим разговори за съставяне на правителство с Кирил Петков като кандидат за премиер и това бе след ситуацията с изгонването на 70-те дипломати“.

„Решихме да излъчим по трима представители от парламентарните групи, подкрепящи коалицията, за да подготвят конкретни законодателни инициативи и да се знае какво ще се случва в рамките на следващите шест месеца. Това ще бъде срокът, в който обявената програма трябва да бъде изпълнена, и след като се случи, ще преминем на следващия етап“, коментира социалистът.

„В момента посоката е изваждане на България от кризата. Ние сме внесли предложение в НС за оттегляне на нотата за изгонване на дипломатите. Нашите претенции и критики към изгонените по този начин дипломати продължават. Мотивите да искаме оставката на председателя на ДАНС са, че не ни бяха предоставени доказателства за причастността на тези хора към шпионска дейност. Причината е била намаляване на бройката, т.е. постигане на някаква реципрочност, а начинът, по който е направено, е шпионска дейност и тези две неща си противоречат“, обясни той приоритетите на левицата и причините за исканата оставка на председателя на ДАНС.

Георги Свиленски изрази опасение, че ако се стигне до прекъсване на дипломатическите отношения между България и Русия, е възможно това да доведе до евентуална липса на резервни части за АЕЦ „Козлодуй“. „В Русия също има наши фирми, около 140 са в търговската палата в Москва, и щетите ще бъдат огромни, ако бъдат преустановени дипломатическите отношения“, допълни той.

В заключение Георги Свиленски припомни, че БСП има последователна позиция по темата Северна Македония. „Ние казахме, че няма да подкрепим френското предложение и не го направихме“, отбеляза той.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *