Двадесет журналисти се класират за финала в конкурса „Див кестен“

След общо 119 номинации за журналисти, отразили през последната година теми, свързани с опазването на природата, 20 са избрани за финала на конкурса „Див кестен“. Победителите ще бъдат определени на заключителната церемония на конкурса в защитена зона „Врачански Балкан“ на 6 август.

 

Разработките се състезават в 5 категории: телевизия, радио, печатна медия, онлайн медия, гражданска журналистика (блог или влог). Не бяха допустими за номинации на журналисти, работещи в партньорски медии по проекта „Натура 2000 – нови хоризонти“ – т. е. журналисти от „Капитал“, „Дневник“, Дарик радио и Хоби ТВ. Повече за проекта виж тук.

 

Жури от представители на партньорите по проекта „Натура 2000″ – нови хоризонти“ е оценило финалистите по критерии, включващи:

  • Журналистическо майсторство и творчески подход;
  • Обективност и достоверност на източниците на информация;
  • Обхват на природната тематика;
  • Смелост за работа по трудни, непопулярни и „забранени“ теми;
  • Въздействие от журналистическия материал.

Двадесетте финалиста, които ще се състезават в церемонията по награждаване, са:

 

 

Всичко, което трябва да знаете за:

Категория телевизия: Тина Ивайлова с три материала за „Нова“ телевизия, Гергана Гайдарова с три материала за Българската национална телевизия, Диана Александрова с материал за „Агро ТВ.“

 

Категория радио: Йорданка Петрова със серия материали за БНР-Видин, Лора Търколева – за материали за програма „Хоризонт“ на БНР и Ивана Мурджева за материали за програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

Категория печатна медия: Мария Русева с материал на тема „Скромността краси Почвата„, Гавраил Гавраилов с интервю на тема зелена глобална икономика, Татяна Гаркавая с материал за сдружение „Зелени Балкани“ , Йоана Стефанова с материал на тема „Ще се превърне ли ЗЕМЯТА В ПУСТИНЯ?“, Лилия Лозанова с три материала (1-ви материал2-ри материал3-ти материал);

 

Категория онлайн медия: Генка Шикерова – https://www.svobodnaevropa.bg,Дани Йорданов – https://gospodari.com, Виктория Симеонова – https://gospodari.com, Валя Ахчиева с материал за сайта „Бивол“, Зорница Спасова – https://www.climateka.bg/;

 

Категория гражданска журналистика (блог/влог): Добромир Балабанов с материал за сдружение „Балканка“, Рада Бонева с личния си блог https://thriftsheep.com; Татяна Гаркавая – https://www.youtube.com/watch?v=UMZn8zP1ZZE и Любомира Великова с пътешественически пътепис за природата на Източните Родопи край Маджарово.

 

На заключителната церемония по награждаване на 5-7 август 2022 г. в град Враца са поканени всички финалисти, като транспортът, настаняването и храната им са осигурени. Сертификат за постижение в зелената журналистика ще бъде връчен на всички, а един победител от всяка категория ще получи и плакет „Див кестен“. Финалистите ще имат възможността да се запознаят с природозащитни дейности на сдружение „Зелени Балкани“ в защитени зони от мрежата „Натура 2000“ край Враца.

 

Връзки към всички авторски материали, които са част от финалната надпревара в 5-те категории на конкурса „Див кестен“, можете да видите тук.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *