„Джаз Велинград“ събира ценители на 15 и 16 юли

Високостойностни музикални проекти, представящи ярки образци от българската музикална традиция, са включени в първото издание на „Джаз Велинград“. Програмата включва Открит урок по музика, в който ученици на живо и онлайн ще бъдат запознати с медните духови инструменти. Двудневното събитие предвижда и работилници с талантливи деца от града, които ще музицират с артисти от националната джазова сцена. Събитията на 15 и 16 юли ще се проведат при свободен вход на различни места в града, научи ДУМА от Александра Гълъбова, bTV Radio Group.

Първият основен концерт ще отбележи завръщането на голямата сцена на легендарната джаз и поп вокалистка Мими Николова. Със съдействието на Джаз FM тя подготви програма със забележителните си песни и четири джаз стандарта. На сцената за първи път тя ще ги представи с автора на аранжиментите Самуел Ефтимов – пиано, Владислав Мирчев – контрабас, и Стоян Янкулов-Стунджи – барабани. Концертът е на 15 юли от 20 ч. на пл. „Николай Гяуров“, със специалното участие на тромбониста Велислав Стоянов.

По-рано през деня Мими Николова ще се срещне с обществеността в 16 ч. в Градската художествена галерия. Със специален поздрав към нея ще се обърнат децата от ДЮВИШ „Звънче“. Вечерта те ще поднесат свои изпълнения от 19,30 ч. на сцената в центъра на Велинград преди концерта на Мими Николова.

Вторият ден ще започне с Открит урок по музика от 16 ч. в ЦПЛР – ОДК – Велинград. Участниците във вечерния концерт Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, и Мартин Ташев – тромпет, ще представят темата за медните духови инструменти и използването им в различни жанрове заедно с музикални демонстрации. Урокът ще се предава на живо на фейсбук страницата на Джаз FM, ще бъде записан и излъчен в ефира на радиото и публикуван в неговия ютюб канал. Тримата събеседници в разговор с програмния директор на радиото Светослав Николов ще разкажат за своя път към големите сцени.

Велислав Стоянов, Димитър Льолев и Мартин Ташев ще подготвят в работилница от 16,30 до 17,30 ч. съвместни изпълнения с Младежката музикална формация при ЦПЛР – ОДК – Велинград, на която Велислав Стоянов е диригент. Ще ги чуем от 19,30 ч. на основната сцена на фестивала. Тогава ще има и самостоятелни изпълнения на оркестъра, както и обща програма с младите вокалисти от ДЮВИШ „Звънче“. Част от изпълненията ще бъдат съпроводени от танци, представени от работещия към комплекса КСТ „Импулс – Велинград 2002“. Свои творби в изложба паралелно ще покажат децата от Школата по рисуване при ЦПЛР – ОДК.

В 20 ч. ще започне концертът „Онзи вятър от първата среща“ на Йосиф Цанков джаз бенд с участието на Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, Борислав Петров – барабани.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *