Еколози: Рециклирането не работи, изхвърля се твърде много пластмаса

Организаторите на най-голямото преброяване на пластмасовите отпадъци във Великобритания призоваха за незабавни действия, които да ограничат замърсяването.

Според тях данните от проучването, проведено от Greenpeace и Everyday Plastic през май тази година, са „смайващи“, пише BBC.

Резултатите показват, че средностатистическото британско домакинство изхвърля по 66 пластмасови изделия на седмица.

Използвайки тези данни, организаторите на преброяването изчисляват, че Обединеното кралство изхвърля близо 100 милиарда парчета пластмаса годишно.

Проучването включва близо 100 000 домакинства, които щателно са документирали вида и количеството пластмаса, което са изхвърляли в продължение на седем дни. Според авторите на проучването, резултатите са доказателство за това, че рециклирането – само по себе си, не е решение за намаляването на замърсяването на околната среда с пластмаса.

„Става въпрос за огромно количество пластмасови отпадъци. Да се ​​преструваме, че можем да решим проблема с рециклиране е просто илюзия. Създаваме сто милиарда парчета отпадъчна пластмаса годишно, а рециклирането почти не компенсира това“, казва активистът на Greenpeace Крис Торн.

Участващите в проучването са били помолени не само да преброят боклуците, които изхвърлят, но и да запишат от какъв вид пластмаса са. Оказва се, че 83% от отпадъците са от опаковки на храни и напитки, като най-разпространените артикули са опаковките от плодове и зеленчуци.

Надя Кател-Арутюнова, съветник по политиката за устойчивост в British Retail Consortium, коментира пред BBC, че индустрията за търговия на дребно в Обединеното кралство е водеща в опазването на околната среда чрез намаляване на опаковките за еднократна употреба, независимо от вида на материала.

„Възможността за премахване на пластмасовите търговски опаковки за еднократна употреба е предизвикателство, но може да бъде засилена чрез по-активно сътрудничество с производителите. Търговците на дребно запазват стремежа си да направят бързи и ефективни промени в намаляването на пластмасите за еднократна употреба“, казва още тя.

Правителството във Великобритания публикува данни за количеството пластмасови отпадъци, събирани от домакинствата, а последните статистически данни (от 2021 г.) показват, че са създадени повече от 2.5 милиона тона пластмасови отпадъци от опаковки, от които 44.2% се рециклират.

Половината от това рециклиране (55%) се извършва в Обединеното кралство, а останалото количество се изнася, като Турция е най-популярната дестинация.

„Продължаваме да се занимаваме с пластмасите за еднократна употреба чрез Закона за околната среда“, каза говорител на Министерството на околната среда, храните и селските райони. Институцията подчертава вече предприетите мерки за ограничаване на доставките на пластмасови сламки и клечки за уши и допълва, че вече се финализират предложения за схема за връщане на депозити за пластмасови бутилки.

Не всяка пластмаса е еднакво лесна за сортиране и рециклиране. По данни на неправителствената организация Recoup, подходящи са рециклиране са 61% от пластмасовите бутилки, 36% от пластмасовите кутии и само 8% от пластмасовото фолио, с което обикновено се опаковат плодовете и зеленчуците.

Авторите на доклада Big Plastic Count твърдят, че повече от половината отпадъци, които изхвърляме, са именно по-трудните за рециклиране меки пластмаси. Докладът съпоставя откритията с данните на Recoup и изчислява, че само 12% от пластмасовите отпадъци, в крайна сметка, се рециклират в Обединеното кралство.

„Рециклирането не работи, всички го знаем. Ако смятаме, че нещата се рециклират, можем да продължим по начина, по който действаме в момента. Трябва да обърнем внимание на ситуацията по-нагоре по веригата. Намаляването на количеството, което произвеждаме, ще намали и количеството, което се изхвърля“, казва основателят на Everyday Plastic Даниел Уеб.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *