Заради ниска изкупна цена – кайсиите в Силистренско отиват за ракия

След проблемите, които имаха производителите на череши в Кюстендилско, същата сага се случва и с кайсиите в Силистренско. Макар реколтата тази година да е сравнително добра, овощарите от региона търпят загуби заради ниските изкупни цени на продукцията си, свитото потребление, високите разходи и вноса на плодове от чужбина.

Те споделят, че през годните разходите са се увеличили многократно, а изкупната цена расте много бавно. Основният разход е около 40 стотинки на килограм. След това идва прибирането, което вече не е евтино, защото трудът и горивата са поскъпнали драстично. Тази година изкупната цена е около 1 лев на килограм, но повечето търговци, предлагат по 70 стотинки, което

не е изгодно. В София килограм се търгува по 4-5 лева, дори на места и повече. Тоест, крайният потребител купува на поне на три-четири пъти по-висока цена, а по веригата някой печели повече от овощарите, без да влага необходимите труд и разходи и без да поема риска, който те поемат.

Заради трудностите в бранша тонове кайсии може да изгният по масивите и както производителите на череши, така и стопаните на кайсиеви градини не са далеч от идеята да изкоренят своите дървета.

В Силистренска област има над 27 000 декара кайсиеви градини, а в Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.

Производителите от региона вярват, че изграждането на преработвателно предприятие би решило проблема с реализацията на продукцията им. В Североизточна България обаче няма нито едно такова за преработка на плодове. Една от причините за това е нередовното плододаване на кайсията. Заради отдалечеността на района и по-ниските транспортни разходи подобни предприятия се изграждат в централната част на страната.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *