Защо някои вярват, че камъните с дупка са магически?

Вероятно всеки в детските си години е търсил по брега на морето камъчета с дупка, наред с мидички, рапани и др.

Камъчетата с дупка, за разлика от другите сувенири от лятната почивка, се вярва, че привличат успеха, щастието и любовта.

Камъкът на боговете

В тайнствената сила на камъните с дупка хората вярват отдавна. Древните смятали, че те са способни да защитят дома и добитъка от нечисти сили.

В началото на миналия век на територията на Костромска област, Русия, битувала традицията да се нанизват камъни на връвчица и да се слагат на вратата на курниците. Смятало се, че така се пази стопанството срещу нападения на лисици и други неканени гости, пише Travel Ask.

И на други места по света ритуали изисквали употребата на камъни с дупка. С тяхна помощ жреците осъществявали различни магически обреди.

Има свидетелства, че камъни с малка дупка в тях са събирали както скандинавците, така и славяните, макар да са се прекланяли на различни култове.Различните народи имат своя версия за появата на магическите камъни. Едни считат, че дупките се образуват след удар от мълния. Други – че се издълбават от вълшебни птици. Трети са склонни да вярват, че става дума за две сраснали се змии.

Разбира се, тези обяснения са красиви и загадъчни. В действителност, нещата стоят по-просто. Формата на тези камъни се дължи на природните явления. Дупките се оформят под въздействието на водата, тъй като камъните имат доста нееднородна структура.

Езотериците смятат, че най-силните камъни са тези, които са намерени в кратер на вулкан. Това обаче е доста опасно начинание за сдобиване с алумет. Затова мнозина предпочитат да намерят такъв по брега на морето.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *