Какво се случва с наемите на луксозни жилища

Knight Frank разкри новия Prime Global Rental Index, който проследява промяната в наемите на луксозни жилища в десет известни бизнес центъра по света. Според данните средният годишен ръст на наемите е 11,9% и е най-високият от 2010 г. насам.

Най-висок ръст на наемите на луксозни жилища има в Ню Йорк, където поскъпването е с 38,5%, следван от Лондон – 26,4% и Торонто – 17,2%. Близо 11 на сто са се вдигнали наемите на жилища от високия клас в Сингапур. Следват Сидни с ръст на наемите от 7,2%, Оукланд – 5,9%, Токио – 5,4%, Хонконг- 3,9%,    Монако – 2,7% и Женева –  Женева – 1,1%.

Основната причина за този ръст на наемите е премахването на ковид ограниченията и връщането на хората в градовете. Наемните служители, чуждестранните студенти и корпоративните наематели отново се интересуват от жилища под наем. Голямо представяне в Ню Йорк и Лондон е желанието на пазара на наеми да компенсира спада и да се върне към нивата отпреди кризата.

Има и няколко други фактора, които влияят на пазара. В разгара на пандемията много собственици на жилища, които преди това са отдавали имотите си под наем, ги продадоха поради спадащо търсене. Поради това сега нарастването на търсенето се сблъска с липсата на предлагане. През същия период цифровите номади продадоха собствените си къщи и се преместиха в топлите страни, а сега търсят жилища под наем.Според Knight Frank немите вече се връщат към нивата отпреди пандемията, икономическият растеж се забавя, а пазарът на труда отслабва. Поради тази причина експертите очакват ръстът на наемните цени в сегмента на луксозните жилища да се забави рязко през останалата част от 2022 г.

Торонто може да се окаже изключение. Тук обявите за отдаване под наем са намалели с 23% през годината до март 2022 г. и забраната на Канада за чуждестранни купувачи може да повиши търсенето, тъй като тези, които се преместват от чужбина, са принудени да наемат, а не да купуват.

 

istock
istock

 

Хонконг е единственият град, в който първокласните наеми намаляват на тримесечна база, с 1,1% през трите месеца до март 2022 г. Нова вълна от инфекции с Covid-19 и произтичащото от това затваряне на граници превърнаха местните в единствените кандидати за наемане на жилище.

В първокласния централен Лондон има ранни признаци, че предлагането може бавно да се увеличава, тъй като разочаровани продавачи, които не могат да постигнат ценовите си амбиции, предпочитат да ги отдават под наем.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *