Китай направи успешни изпитания на платно за променяне на орбитата на космически боклук

Китай направи успешни изпитания на платно за променяне на орбитата на космически боклук, изведено с ракета, изстреляна в края на юни, съобщи в. „Глоубъл таймс“.

Устройството с платното е разработено от институт към Шанхайската академия по космически технологии. Предназначението му е да дава възможност спрели работа апарати да излизат по-рано от орбита, за да бъде подобрен контролът върху космическите отпадъци.

Платното с площ 25 кв. м се е разгънало успешно. То може да насочва 300-килограмова капсула към земната атмосфера до две години, където тя да изгори. Направено е от свръхтънък материал – дебелината му е по-малка от една десета от човешки косъм. Подобен лек и разширяващ се текстил може лесно да бъде инсталиран на космически апарат. Когато се разгъне, прилича на огромно хвърчило и помага да бъде забавен апаратът с аеродинамично съпротивление, след което той излиза от оригиналната си орбита.

Китай изпробва подобно платно, но с диаметър 2,25 кв. м, за първи път през септември 2019 г.

Космическият боклук може да застраши работещи спътници. Типичен пример е сблъсъкът между американският „Иридий 33“ и вече нефункциониращия съветски „Космос-2251“ на височина 800 км над Сибир. Сблъсъкът не само унищожи „Иридий 33“, но и образува много отломки, които се разпръснаха на хиляди километри в космоса.

Около 13 100 сателита са изведени на орбита от 1957 г., като 8400 са още в космоса, а 5800 работят, допълва БТА.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *