Кметът на Царево: Никой не е виждал заповедта за “Корал”, ще си търсим правата

Преди няколко дни стана ясно, че заливът “Корал” е обявен за защитена местност. Това разбуни духовете в Царево, тъй като се засяга основен поминък на хората – риболовът. В тази връзка потърсихме кмета инж. Георги Лапчев. “Никой никога не е твърдял, че сме против “Корал” да стане защитена местност – това е мантра, разпространявана от група хора. Въпросът е, че не трябва това да се случва набързо, под външен натиск и под похлупака на слогана “природосъобразно”, без експертен дебат и анализ, без участието на заинтересованите страни и местната общност”, обясни инж. Лапчев пред Kmeta.bg.

Той настоява да бъде защитен общественият интерес на жителите и гостите на общината, включително и на рибарските общности. Вече е ясно, че рибари от Царево подготвят протести срещу забраната за риболова в “Корал” в периода от март до октомври. “Никой не е виждал заповедта за залива, хората са притеснени, а аз като кмет съм длъжен да защитавам интересите им. Министър Борислав Сандов дава за пример природен парк Странджа, но трябва да се знае, че в него има повече от 5 горски стопанства – разрешени са дърводобивът и ловът, както и цял арсенал от други дейности”, аргументира позицията си градоначалникът.

По думите му заповедта е написана така, че има ограничение за преминаването на хора през нея. “Внушава се идеята, че общината настоява за това, но може ли да има рестрикции за преминаване, когато става дума за плаж или за риболов?! Рибата няма календар. Заповедта е некоректна, има непредвидени действия по отношение на морските хора. Затова настояваме тя да бъде коригирана”, категоричен е кметът. По думите му са нарушени основни конституционни правила – никакви плавателни съдове няма да имат правото да преминават през защитената морска територия “Корал”.

“Къде са правата на местните хора. Искаме да видим заповедта и ще потърсим правата си по съдебен път, но преди това трябва да я разгледаме”, обяснява инж. Георги Лапчев. Ако и това не се случи, от общината ще я поискат по реда, описан в Закона за достъп до обществена информация.

“В границите на защитената местност “Корал” се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са допустими само при бедствия, извънредни ситуации, аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова в периода от 1 октомври до 1 март. Не е позволено изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове и атракциони. В границите на защитената местност не се допуска отглеждането на аквакултури, използването на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други отпадъци, както и заустването на канализации”, обясняват от екоминистерството.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *