Контейнер пред паметника на Съветската армия става нова сцена за театър

/КРОСС/  От няколко дни в Княжеската градинка пред паметника на Съветската армия в София се появи необичайно съоръжение – черен контейнер с надпис VOX POPULI. За щастие нестандартната конструкция няма нищо общо с поредната предизборна кампания, която се задава, а ще представлява ново пространство за култура в открита градска среда.

Идеята и реализацията са на „Студио за документален театър VOX POPULI“, което е част от артистичния живот на столицата вече в продължение на 10 години. През 2020 г. екипът му започва да търси нови стратегии за достъп до публики – от една страна заради рестрикциите, наложени от пандемията, а от друга – заради органичната нужда на артистите да излязат от театралната зала и да се доближат до хората, за да ги провокират.

Необичайното, иновативно и съвременно пространствено решение за театър ще присъства в градската среда подобно на „жив билборд“ – зад витрините му ще тече спектакъл с осветление и аудио система, което ще позволява на разположените около него зрители да „влязат“ пълноценно в действието.
Дървената сценична площадка пред павилиона, както и откритото пространство около него, ще дават възможност за адаптация на различни мероприятия.

През нощта „Контейнерът“ ще бъде осветен и в него ще се прожектира видео-съдържание – също част от програмата със събития. Официалното откриване ще се състои на 31 юли (неделя) в 20.00 ч. в „Княжеска градина“ с вербатим пърфоманс и прожекция „Експонати“. Арт-сцената на открито ще предлага културно съдържание до края на октомври.

„Традиционното разбиране, че театърът се случва само в предназначените за това места, не ни стимулира достатъчно. Имаме желание да се върнем към един по-автентичен и същевременно актуален модел – този на площадния театър – който пресреща хората и ги конфронтира директно, приспособявайки се към контекста на реалния живот“, казват организаторите.

Сценичният павилион на VOX POPULI става реалност благодарение на подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел „Открити сцени“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *