Кристиан Вигенин, БСП: Борбата с корупцията е наш основен приоритет

/КРОСС/ „Темата за борбата с корупцията и законодателството свързано с нея трябва дабъде извадена пред скоби в предстоящите разговори и в много по-голямаконкретика. Ако „Има такъв народ“ кажат не, тогава вече всичко ще е ясно. Акокажат да и се ангажират не виждам проблем ние да затворим още сега вратата.Програма беше направена при консултациите за първия мандат и тя е основата,на която стъпваме.

Първа точка от нея вече е изпълнена – вдига се прага нарегистрация по ДДС на 100 хиляди лева от 2023 година. При всички случаи ниеискаме да има правителство, но ако се наложи ще ходим на избори.“ Това заявизаместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БТВ.По думите му социалистите вече са дали оценка на своите министри в кабинета и тя е много висока. „Това са четиримата министри, които стояха най-стабилно иима реални резултати, които се оценяват от хората, както и от секторите с коитосе работеше в икономиката и индустрията. В социалната сфера се направихамного неща, туризма в една сложна обстановка беше спасен.

Доколкото не са блестящи оценките ни за някои министри неформално, не е сега момента, в койтотрябва да даваме такива оценки, тъй като трябва да създадем добра атмосфераза предстоящите разговори. Отговорността наистина е много голяма и трябва да подхождаме мъдро към това, което идва“, обобщи той за участието на министритеот БСП в кабинета.„Казаното от г-н Сабрутев преди малко драстично се разминава с казаното вчерана консултациите от Кирил Петков. Аз от г-н Сабрутев останах с впечатление, чеза тях опцията правителство е по-малко вероятна.

Докато не са взели финалноторешение се надявам ПП внимателно да осмислят какво биха донесли едни нови.избори. И редно ли е едни проблеми, които не можем да ги решим по между си да ги хвърляме отново на гражданите, вместо да решаваме проблемите с енергийната криза и предстоящата зима“, каза още Вигенин за актуалнатаполитическа обстановка.

Социалистът заяви, че от левицата са били категорични по много въпроси иименно благодарение на тях България не изнася оръжия за Украйна и определи това като голяма победа за БСП, а за изгонените руски дипломати подчерта, че партията му е имала много категорична позиция в следствие на което са поискали Кирил Петков да не бъде отново кандидат за министър-председател. „Ние считаме, че това в голяма степен е позиция на Петков и той носи персоналната отговорност.

Заедно с това и програмата, която беше договорена сме записали,че трябва да се нормализират отношенията с Руската федерация и в този смисълоще сега можем да започнем стъпки за решаване на проблема с руското училище,замразените сметки, културния институт – мисля, че по този въпрос ще има съгласие. Категорично считаме, че начина по който бяха изгонени дипломатите не е адекватен и подобен тип решения в бъдеще трябва да се вземат следконсултации между партньорите“, обясни заместник-председателят на Народното събрание за ситуацията с изгонването на руските дипломати.„Ние не сме били информирани, че предстоят такива действия и не бихмедопуснали по този начин да се направи.

В един момент бяхме на ръба да бъде изгонена посланик Митрофанова, успяхме да го спрем, защото се оказа, че преди да се премине към конкретните действия започна разговор по това“, заяви Вигенин и подчерта, че България не може да си позволи да се държи по тозиначин с Русия.По думите му държавния глава трябва да бъде оставен и да помисли внимателно как да подходи с връчването на третия мандат, защото от неговото решение до голяма степен зависи и развитието на политическите процеси. „По-логично е този мандат да бъде даден на БСП, но в крайна сметка негова е преценката. Ние казахме ясно и открито, че ако мандата бъде връчен на нас ще направим всички усилия, а ако не ни бъде връчен – ще участваме в разговорите за създаване на правителство“, добави социалистът.

„Мисля, че в такава сложна ситуация трябва да се избягва такъв тип конфронтация, но струва ми се в конкретните случаи не дойде първия изстрел от Нинова. В тази ситуация, и друг път съм го казвал, очакваме Президентът да игра еположителна роля в подкрепа на позитивните решения на правителството. Към днешна дата, струва ми се всички го разбират и трябва да има едно общо усилие за стабилизация“, заяви Вигенин за нападките на президента Радев към социалистите и персонално към председателя на партията Корнелия Нинова.В заключение Кристиан Вигенин каза, че не бива да падаме в капана на социологическите проучване и това да определя политическите решения в страната ни. „Обръщам се към всички да подходим с максимална отговорност иразбиране за това пред което е изправена България и българските граждани“,завърши той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *