Купувачи на жилища в 22 града в Китай отказват да изплащат ипотечни кредити

Купувачи на жилища в Китай отказват да плащат ипотечни кредити, тъй като строителни компании изостават с проектите си. Това задълбочава имотната криза в страната и може да доведе до натрупването на лоши дългове от банките, пише Bloomberg.

Купувачи в 35 проекта в 22 града са решили да спрат да плащат ипотечни кредити от 12 юли заради забавяния на проекти и понижаване на цените на имотите, пишат анализатори на Citigroup начело с Грифин Чан в разпространен в сряда доклад.

Отказът от плащане показва как бурята, която обгръща имотния сектор в Китай, сега засяга средната класа в страната и създава заплаха за социалната стабилност. Китайските банки вече се борят с предизвикателствата от потиснатата ликвидност сред строителните предприемачи, а сега трябва да се справят със спиране на плащанията от купувачи на жилища.

Сега е „критичен момент за социалната стабилност“, коментира Чан и допълва, че „отказ от плащане на първоначални вноски може да донесе социална нестабилност“.

Спадът на цените на жилищата не помага. Средните продажни цени на имотите в близки проекти през 2022 г. са били средно с 15% по-ниски от покупните цени в последните три години, сочи анализът на Citigroup.

Заразата се разпространява и към банки. Лошите заеми, предизвикани от вълна от пропуснати вноски по ипотечни кредити, може да достигнат 561 млрд. юана (83 млрд. долара), около 1,4% от дължимата сума по ипотечни кредити в страната, казва Чан.Макар че цялостните последици за банките ще са „управляеми“, държавни кредитори, включително China Construction Bank, Postal Savings Bank of China и Industrial & Commercial Bank of China може да имат по-голяма експозиция към ипотечни кредити и да пострадат на фона на понижените нагласи сред инвеститорите, отбелязва Чан.

 

Последното развитие се случва в момент, когато възобновените рискове от COVID ограничения също създават заплаха за индустрията. Ключов имотен индекс се понижи с 3,8% в последните два дни, най-слабото му двудневно представяне от 13 юни насам.

Индекс на Bloomberg на китайските доларови облигации с висока доходност спадна до най-ниското си ниво от едно десетилетие към вторник. Местните облигации на големи строителни компании, включително Gemdale и Country Garden Holdings, също достигнаха рекордно дъно.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *