Къде инвеститорите в имоти в Европа могат да открият доходност от над 5%?

Докато инфлацията и разходите за обслужване на дълговете в Европа продължават да растат, инвеститорите в недвижими имоти трябва да търсят по-усилено възвръщаемостта, от която се нуждаят, пише консултантската компания Savills.

Тя е установила редица класове активи на 14 пазара, които все още предлагат доходност над 5%.

Сред тях са търговски площи и ритейл паркове в Белгия, Чехия, Франция, Италия, Полша, Испания и Обединеното кралство, първокласни офиси във вътрешни предградия или вторични локации в Белгия и Чехия и офиси с много наематели в широк Копенхаген, Дания, Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия, покрайнините на Осло в Норвегия, Полша извън централната част на Варшава, Порто в Португалия, Румъния, Испания и Швеция, както и югоизточната част на Великобритания.

Инвеститорите в логистични имоти могат да погледнат към второкласни активи в Чехия, имоти с добавена стойност в Северна и Южна Франция, основни локации или локации с добавена стойност в Нидерландия, основни локации в Полша, основни първокласни активи в Румъния и вторични градове в Испания с над 200 хил. жители и лека промишленост на първокласни пазари.

Инвеститори, които гледат към алтернативни сектори, може да се насочат към хотели на вторични локации в Нидерландия, построени по поръчка студентски жилища във вторични и третични градове и домове за възрастни хора в Испания и Обединеното кралство.В България доходността от офиси, търговски площи и логистични имоти също е над 5%, но Savills не включва страната ни в обзора си, тъй като няма представителство у нас.

 

„След световната финансова криза европейските имотни пазари се възползваха от ниската инфлация, продължила десетилетие, намаляващи разходи за обслужване на дълга, затегната доходност и отлични фундаменти на много от основните пазари с добра динамика между търсене и предлагане, което доведе до ръст на наемите, а оттам и до все по-нарастваща стойност на капитала“, коментира Тристам Лардър, ръководител на капиталовите пазари за Европа в Savills.

Но скоростта, с която златният период в Европа приключва в последните месеци, е изненада за мнозина. „Инвеститорите, които могат да игнорират шума, ще видят, че разходите за обслужване на дълговете и доходността все още са ниски в исторически контекст, фундаментите все още са добри на много пазари, но скоростта на промяната предизвиква волатилност, объркване и изкривяване на пазара“, отбелязва Лардър.

„Макар че краткосрочните инвеститори може да се страхуват от изкривяване и от риска, който то създава за възвръщаемостта им, за дългосрочните инвеститори настоящото изкривяване може да е отлична възможност за купуване“, допълва той.

„Наред с качеството инвеститорите ще търсят стойност независимо от вида активи в обозримо бъдеще. Скандинавският регион и страните от Южна Европа като Португалия, Испания и Италия вероятно ще се възползват от конкурентните си цени“, казва Лидия Бриси, директор на европейските анализи в Savills.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *