Майсторски клас на Райна Кабаиванска ще завърши с оперна гала в Софийската филхармония

Освен като оперна прима, през годините Райна Кабаиванска се доказа и като голям педагог. Сега нейният майсторски клас, организиран от Нов български университет (НБУ), се завръща в софийската зала „България“.

 

Той започва на 9 септември 2022 г., като финалът му ще бъде отбелязан с пищна оперна гала на 2 октомври от 19.00 ч., заедно с оркестъра на Софийската филхармония, дирижиран от маестро Найден Тодоров. По време на концерта публиката ще има възможност да чуе оперни шедьоври, изпълнени от най-добрите ученици на двайсет и втория майсторски клас на Кабаиванска.

 

В майсторските класове на голямата българска прима досега са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата надежда на българската оперна традиция Александрина Михайлова – са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в НБУ.

Преди броени дни в Рим Райна Кабаиванска получи наградата „Карлота Болонини“ на тържествена церемония по случай 100 години от рождението на големия италиански режисьор Мауро Болонини, заснел „Травиата“, „Веселата вдовица“ и „Адриана Лекуврьор“ с участието на оперната прима и режисирал легендарната „Тоска“ в Рим през 1991 г., в която Кабаиванска е на сцената с Лучано Павароти.

 

Ден преди концерта специално за филахрмоничното общество ще бъде представен и документалния филм „Школата Кабаиванска“ (La Scuola Kabaivanska) с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент д-р Георги Текев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *