М. Иванов: Българското общество има нужда от политически елит

Българското общество има нужда от политически елит, в който да има доверие, има нужда от сигурност, от спокойствие и стабилност. Това заяви при закриването на днешното пленарно заседание председателстващият го заместник-председател на Народното събрание Мирослав Иванов.

Това вероятно е последното пленарно заседание на 47-ото Народно събрание, което след броени минути ще стане част от историята на българския парламентаризъм, отбеляза Мирослав Иванов. По думите му изминалите почти 8 месеца от първия звънец са били интензивни и наситени откъм събития. Той припомни, че депутатите са положили клетва в разгара на поредната вълна на ковид пандемията, инфлационните процеси вече са били в сила и цените на основни ресурси като газа, горивата и тока нарастваха. „На всички тези негативни явления, проявяващи се в световен мащаб, бе даден нов силен тласък на 24 февруари, когато едва на няколко стотин километра от границите ни започна война“, посочи Мирослав Иванов.

В тези тежки времена на криза 47-ото Народно събрание не бе обединено, отбеляза той и уточни, че напрежението от политическата криза, която е властвала през 2021г., очевидно е хвърлило сянка и върху работата на този състав на парламента. Пленарните заседания често бяха арена на персонални сблъсъци, на използване на вулгарен и циничен език, на език на омразата, тази най-висша трибуна бе използвана по непристоен начин за постигане на политически цели, подчерта той. Липсваше ни търпение, толерантност към другия, към различното мнение, липсваше достатъчно уважение между народните представители, допълни Мирослав Иванов.

Той посочи, че въпреки множеството перипетии 47-ото Народно събрание е успяло да приеме 78 закона и да проведе парламентарен контрол в рамките на 141 часа и 7 минути. Успяхме да намерим и общи позиции по някои законопроекти, проекти на решения и декларации, допълни той.

Мирослав Иванов: Българското общество има нужда от политически елит, в който да има доверие, има нужда от сигурност, от спокойствие и стабилност

Мирослав Иванов заяви, че българското общество заслужава да живее в по-добра България. Вярвам, че всеки един от нас ще се поучи от грешките си, отбеляза той и призова народните представители да бъдат по-разумни, по-самокритични, по-отговорни и по-честни към себе си, към колегите си и към нашите сънародници. Той благодари на най-възрастния народен представител доц. Силви Кирилов, който откри първото заседание на този парламент, на Никола Минчев за отличната му работа като председател на Народното събрание, на заместник-председателите на парламента и на председателите на парламентарни групи, на народните представители и на администрацията за ползотворните резултати.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *