Може ли да се построи пешеходен мост с Турция при Резово?

Река Резовска, която е гранична между България и Турция, в устието си е широка 15 метра. Точно толкова е разстоянието между двата бряга. Реката там е била много по широка, но преди десетилетия, за по-лесна и строга охрана, както и да не бягат в Турция български граждани, е изградена буна от бетонни профил. Тя стеснява реката до 15те метра.

Село Резово вече е туристическа атракция. Много хора ходят, за да гледат морето и границата, защото до 10 ноември 1989 до там ходенето беше забранено и се стигаше само с открит лист. Но в Резово няма плаж, а само скали. На плаж се ходи до Силистар, където има концесионер, платени чадъри и шезлонги. Резово е подходящо само за харпунджии и въдичари. Има няколко семейни къщи, направени на хотелчета. До пилона със знамето на България е сложено капанче за риба, където предлагат страхотна рибена чорба, а сафридът още мърда, когато го приготвят. И това е всичко, нищо друго.

На отсрещния бряг, от турската страна, в залива има километричен плаж със златист ситен   пясък. Но, за да се стигне до него, трябва от Резово да се отиде до границата при Малко Търново, през  Турция и до този плаж.

Общо 280 километра. Тоест през реката е 15 метра, а по шосе – 280 километра.

Какво може да се направи?

Според местните най-доброто решение е изграждането на пешеходен мост, за какъвто те настояват от години. Дали въжен, или друга конструкция, е въпрос на технология. Не е нужно да има тежко съоръжение, по което да преминават коли или камиони, защото това би унищожило чара и спокойствието на това място. И от двете страни на границата има застави. Тяхното значение е единствено да пазят от мигранти. Друга функция нямат, защото България и Турция са приятелски държави и съюзници в НАТО. Между двете страни се влиза без визи само с паспорт. Затова няма да е много трудно да се организира и граничен контрол само за пешеходци от двете страни на границата.

Частта на Турското крайбрежие, която се намира до българската граница, е изключително дива и непокътната. Плажовете са пусти и празни. Същевременно на юг от Ахтопол брегът е основно скали. Има няколко плажа, но те са претрупани от хора, шезлонги и чадъри. Истинското диво летуване на пясък го няма. Пешеходен мост при Резово ще привлече именно тези туристи, които бягат от цивилизацията. Ще има възможност и турски граждани, местни и туристи, да идват до Резово, Синеморец или Ахтопол. Ползите са много и за двете страни.

Въженият мост може да се случи много лесно, евтино и бърз, стига да има политическа воля и инициативни министри на външните работи и туризма

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *