Наемите на луксозни имоти в големите градове в света поскъпват най-бързо от 12 г.

Цените на наемите на луксозни имоти в най-големите градове в света растат, тъй като търсенето от работещи хора, чуждестранни студенти и наематели от корпоративния свят се завръща, а наличностите намаляват, пише консултантската компания Knight Frank.

Ню Йорк и Лондон оглавяват класацията с ръст на наемите от съответно 38,5% и 26,4% в годината до края на първото тримесечие на 2022 г., въпреки че това до голяма степен представлява завръщане към нивата отпреди COVID.
Торонто (с ръст от 17,2%) и Сингапур (10,8%) също отчитат двуцифрен ръст на наемите на годишна база.

Ключова причина за тази тенденция е вдигането на ограниченията заради COVID и липсата на предлагане отчасти заради бума на продажбите, който мотивира някои собственици да продават, а не да отдават под наем по време на пандемията.Пандемията е накарала хората и да помислят къде искат да живеят, а инициативи, разрешаващи на хората да живеят и работят от разстояние в друга страна като дигитални номади и с работни визи създават по-мобилни служители. В световен план много служители, които могат да работят от разстояние са продали имота си, за да се възползват от жилищния бум през 2021 г., и сега преценяват вариантите си, а това се прибавя към нарастващото усещане за прииждане на пазара, задълбочено от тенденцията за „голямо напускане“.

 

Ръстът на наемите е преобръщане на тенденцията спрямо големите спадове през 2020 г., които привлякоха обратно наемателите в града. Но сега, когато наемите достигат отново нивата си преди пандемията, икономическият растеж буксува, а трудовият пазар отслабва, Knight Frank очаква ръстът на наемите на първокласни имоти да се охлади бързо до края на 2022 г.

Торонто може да е едно от изключенията. Там обявите за луксозни имоти под наем са намалели с 32% в годината до март 2022 г., а забраната в Канада за чуждестранните купувачи на имоти може да тласне търсенето нагоре, тъй като хората, които пристигат в страната от чужбина, са принудени да наемат, а не да купуват имот.

Хонконг е единственият голям град, в който цените на първокласните имоти под наем намаляват на тримесечна база с 1,1% в трите месеца до март 2022 г. Новата вълна на заразени от COVID-19 и произтичащото от нея затваряне на границите са превърнали местните наематели в единствения източник на търсене.

Обратната връзка между продажбите на жилища и наемните пазари означава, че представянето на пазарите за покупко-продажби в отделните градове в идните месеци ще бъде ключов фактор, който трябва да се наблюдава. На луксозния пазар в центъра на Лондон има първи признаци, че предлагането може бавно да нарасне на фона на намаляването на цените и разочарованите продавачи, които не могат да постигнат ценовите си амбиции и избират вместо това да отдадат имота си под наем.

В топ десет на градовете с най-бърз ръст на наемите на луксозни имоти попадат още Сидни, Оукланд, Токио, Хонконг, Монако и Женева.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *