НАЙ-ХУБАВИТЕ ПРИКАЗКИ НА ХАНС КРИСТИАН АНДЕРСЕН

На прага на най-безгрижния за децата летен месец издателство „Колибри“ им поднася чуден сборник с приказки (превод: Светослав Минков, 320 стр., 15 лв.) на прочутия майстор разказвач Ханс Кристиан Андерсен.

Всеки от нас познава добре приказките на Андерсен. Но на какво ни учат те? Учат ни да сме силни и да побеждаваме, осланяйки се на доброто си сърце – като храбрия оловен войник, на доверието и обичта към хората около нас – като малката Палечка, да вярваме в себе си и в онова, което ни чака в живота – като грозното патенце. Учат ни да не униваме и да се борим до край – като войника с огнивото. Учат ни да бъдем добри хора.

Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875) е най-големият датски писател и поет, прочут в цял свят със своите авторски приказки, преведени на повече от 150 езика и вдъхновили безброй пиеси, балети, игрални и анимационни филми. Сред тях са Храбрият оловен войник, Снежната царица, Малката русалка, Палечка, Малката кибритопродавачка, Грозното патенце. Андерсен постига международна известност още преди смъртта си. Неговата малка русалка се превръща по-късно в символ на Дания и нейният излят от метал образ днес е една от забележителностите на Копенхаген.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *