Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се увеличава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 на 100 хиляди лева от 1 януари 2023 година. Измененията бяха гласувани единодушно с 212 гласа „за“. Народното събрание реши срокът за предложения между двете четения на законопроекта да бъде три дни.

Легализиране на съвместните образователни програми между висшите училища, т.нар. проектни докторанти, предвиждат приетите от Народното събрание на второ четене промени в Закона за висшето образование. Новите текстове стимулират висшите училища да работят заедно и да споделят общи ресурси за обучение и научни изследвания, като регламентират възможността за съвместно обучение на студенти от две или повече български висши училища и за обучение на докторанти в изпълнение на научноизследователски проекти, финансирани от бизнеса.

Измененията позволяват на сънародниците ни от българските общности зад граница да бъдат приемани и да се обучават по облекчен ред в български висши училища, дори ако вече са придобили българско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в България.

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество. Измененията, внесени от Министерския съвет, регламентират, че окръжният съд става орган по признаване на акта на обезпечаване на недвижими имоти. Ако за обезпечението има повече от един имот, актът ще се признава от окръжния съд по местонахождение на най-големия имот, а при обезпечение на парични суми – от окръжния съд по мястото на източника на доходи. Досега органът по признаване беше Софийският градски съд.

Народното събрание ратифицира Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на националната отбрана на Гърция относно осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация.

Парламентът ратифицира и тристранно споразумение за дарение на ваксини на АстраЗенека срещу COVID-19 между България, Ислямска република Иран и АстраЗенека и двустранно споразумение за дарение между България и Иран.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *