Никога не правете тези неща в италиански ресторант

Храната е изключително важен аспект от италианската култура, а храненето има свои собствени обичаи.

Тук млякото е за закуска и за бебета, ананасът е за десерт (не за пица), а формите на пастата са умишлено съчетани с определени сосове – и това са само три правила от многото!

Ако искате да се храните като местен по време на пътуването си до Италия – или просто да избегнете странни погледи и подигравки – вижте какво да не правите в италиански ресторант.

Не поръчвайте капучино след вечеря

Може би една от най-разединяващите теми за италианци и чужденци е тази за капучиното.  Ето изводът: поръчка на капучино след обилно хранене може да е напълно приемливо в много части на света, но в Италия това просто не се прави. Кафе напитките, приготвени с много мляко, като капучино и лате, са запазени за закуска, защото се смятат за твърде тежки, ако се консумират след обяд или вечеря.

Ако искате кафе след хранене, може да си поръчате еспресо или кафе макиато (еспресо само с капка мляко), както правят местните.

Не слагайте сирене върху паста с морски дарове

Вие сте край морето, под сянката на чадър на ресторант с чаша бяло вино и чакате чинията със спагети alle vongole (спагети с миди) да пристигне. Сервитьорът се приближава до масата, оставя пастата и продължава напред.

Вдигате вилицата си, но…чакайте, къде е пармиджаното? Преди да го поискате, разберете – в Италия пармиджано НИКОГА не се комбинира с паста с морски дарове! Ако искате да избегнете завъртане на очите и евентуално категоричен отказ да ви го донесат, не питайте.

Много хора тълкуват погрешно това правило, че морските дарове и сиренето никога не се смесват, но това не е така. Pasta con cozze e pecorino (паста с миди и сирене пекорино) е напълно приемливо, бурата редовно се сервира с аншоа, а аншоата също е често срещан топинг за пица.

Не искайте продукти, които не са сезонни

Като цяло пазарните сергии и ресторантските менюта в Италия предлагат най-добрите продукти за сезона. Puntarelle, например – хрупкав сорт цикория, който се сервира с дресинг от зехтин, оцет, чесън и аншоа, се предлага в Рим през зимата и пролетта, но няма да го намерите извън този период.

През летните месеци в много части на Италия са разположени сергии за продажба на резени прясна диня, които изчезват, когато времето стане по-студено. Не очаквайте да намерите ризото с аспержи извън пролетта или ягоди в разгара на зимата.

Не поръчвайте специалитети от грешния регион

Всеки регион на Италия има свои собствени специалитети, така че не е обичайно да намерите tagliatelle alla Bolognese в Неапол или carbonara във Венеция. Разбира се, храни от други региони се появяват в менютата от време на време, но като цяло повечето ресторанти предлагат разнообразие от традиционни регионални ястия, приготвени със съставки, които са местни за района.

Направете си услуга и се запознайте със специалитетите на региона, който посещавате, преди да отидете, за да не пропуснете нито едно от тези неща.

Не очаквайте масло или зехтин с вашия хляб

Когато седнете в ресторант в Италия, обикновено ще се появи кошница с хляб без придружаващо масло или олио. Както повечето други „правила“, това невинаги е така. Някои ресторанти ще го сервират със златисто-зелен зехтин, но това в никакъв случай не е норма.

Вместо да ядете хляба преди хранене, изчакайте до края, за да можете да хапнете la scarpetta, което означава да използвате малко парче от него, за да си оберете допълнителния сос за паста. Експертите по етикет може да го сметнат за абсурд, но някои ресторанти го приветстват като комплимент към главния готвач.

Никога не искайте допълнителен сос за вашата пица

В САЩ да си поръчате дресинг с пицата е задължително, но в Италия това няма как да стане. На първо място, защото дресинг, всъщност, не съществува тук, и второ, защото никой не слага на пицата си нещо допълнително. Много пицарии в Италия предлагат една подправка: чили масло. Добавете го за допълнителен лют вкус.

Не искайте заместители – освен ако нямате алергии

Знаете, че можете да добавяте или премахвате продукти в много ресторанти. В Италия не може. Искате ли паста, различна от тази, която се предлага или различен сос? Отговорът е, че не може. Разбира се, ако имате алергия или непоносимост, това е различна история. В този случай вашият сервитьор трябва да може да направи промени или да препоръча определени ястия.

Не очаквайте пастата да дойде като основно ястие

Намерили сте познато ястие: патладжан с пармезан (parmigiana di melanzane или просто parmigiana). Може би пилешкото cacciatore е привлякло окото ви. Ами кюфтенцата?! Избраното от вас ястие пристига, но чакайте – къде е пастата?

В Италия пастата се сервира като primo piatto или първо ястие, което е последвано от основното ястие от месо, риба или вегетарианска опция, известно като secondo piatto. Не очаквайте да получите паста с второто си блюдо – двете се сервират отделно!

Не поръчвайте коктейл с вечерята

Коктейлите обикновено не се пият с вечеря в Италия. Смесените напитки се консумират преди вечеря, по време на аперитив, който е прекрасен италиански ритуал и се състои от хапки и няколко питиета преди ядене.

Не очаквайте яйца за закуска

Това е доста лесно правило за следване, защото освен ако не отидете на място, което сервира вкусна закуска или брънч, яйцата, така или иначе, няма да са налични. Точно така, италианците предпочитат нещо сладко за първото си хранене за деня.

Сега е моментът да изпиете капучино или кафе лате! Насладете му се като местен – в бара, изправен – с голям, пълен с крем кроасан (корнето) или топла, захарна поничка (циамбела).

Не очаквайте чешмяната вода да е безплатна (да, наистина)

Един от първите въпроси, които сервитьорът в Италия ще зададе, е как искате вашата вода: негазирана (naturale или liscia) или газирана (frizzante или gassata). Каквото и да изберете, то обикновено пристига в етикетирана бутилка, въпреки че все повече и повече места сервират филтрирана вода, за която, да, трябва да платите.

Със сигурност можете да поръчате чешмяна вода в ресторант, просто повечето хора не го правят. Защо? Голяма част от чешмяната вода в Италия е богата на калций и магнезий, което я прави твърда и влияе на вкуса.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *