Никой в България няма да студува поради липса на газ, уверява КЕВР

КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното. Това увери пред Нова телевизия председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

Запитан дали има вероятност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон, той подчерта, че КЕВР е взела всички мерки, за да намали увеличението.

По негови думи битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок от 1 лев на кубик на цената на водата. Тези цени вече били факт за около десет ВиК дружества на територията на страната.

„Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ „Козлодуй“ и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите сме насочили тези средства към битовите потребители. Затова там увеличението е само 3%. България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите“, категоричен бе Тодоров.

Той обаче поясни, че не такава е ситуацията с газа, който е оскъден в цяла Европа. България се конкурира с всички останали държави на международните пазари – да осигури съхранението за зимния сезон, тоест да нагнети достатъчно количества в хранилищата, и същевременно да осигури текущото потребление, обясни шефът на КЕВР.

Той посочи, че в много европейски държави, като Австрия, Унгария и Германия, се ограничава потреблението, за да могат да запълнят хранилищата си.

„В този смисъл увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното увеличение е около 120%, но с компенсациите към ВЕИ производителите можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството“, поясни Тодоров.

Той бе категоричен, че цената на тока и парното, която се определя два пъти годишно – дори при извънредни обстоятелства, няма как да се вдигне.

Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува поради липсата на газ, подчерта той. Тодоров обаче допълни, че трябва да се предприемат сериозни мерки, а това според него може да стане с едно стабилно правителство. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази криза, посочи шефът на КЕВР.

Той посочи, че имаме осигурен дългосрочен договор с Азербайджан, който осигурява една трета от потреблението на газ у нас.

„Газпром“ са добре дошли да предоставят газ за България при изпълнение на условията при сега сключения договор. Но, ако аз трябва да взема решение – нямам никаква увереност, че ако те обещаят да доставят газ, действително ще го направят“, отбеляза Тодоров в отговор на въпроса дали трябва да включим руската компания в енергийния микс. По негови думи през юли ще получим втечнен газ от САЩ.

Относно предложените механизми, за да се помогне на хората да се справят с по-високите си сметки, Тодоров посочи, че от КЕВР са предложили в Комисията по енергетика към НС да се помисли за даване на възможност за въвеждане на няколко тарифи на всички комунални услуги, без които едно домакинство не може – ток вода, парно и газ. В момента обаче нямало такава възможност.

„Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, ако се наложат. Това обаче е мярка, която към момента няма нужда да се възприема“, отбеляза Тодоров.

Той обаче предупреди, че при една задълбочаваща се политическа криза дори КЕВР няма да може да предприеме тези мерки, ако се наложат.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *