Нинова: Борисов си измисля удобен параван зад уж евроатлантически съюз с ПП

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов „си измисля удобен параван зад уж евроатлантически съюз с „Продължаваме промяната“ (ПП)“. Това написа в своя Facebook профил вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Коментарът й е в отговор на брифинг, даден по-рано днес от Борисов. На него той разкритикува сегашното правителство в оставка, което върна мандата за съставяне на нов кабинет неизпълнен.

„Ако бяха вкарали правителство, все щях да намеря трима депутати, които да са ми верни, и да го подкрепя. И те го разбраха вчера – нямах си работа и го споделих, и те скъсаха проектокабинета и избягаха“, каза Борисов.

„Помня как искаше да си подели властта с БСП през 2017 г. Отказахме. Сега измисля удобен параван зад уж евроатлантически съюз с ПП. Отказаха му. Борисов така и не разбра, че никой не го иска. Това, което искаме е да променим начина, по който той управляваше България. А заедно с него това няма как да стане“, допълва вицепремиерът в оставка.

Борисов разкритикува и Кирил Петков, като прогнозира, че страната ни ще остане без газ през август. Той нарече откриването на газовата връзка с Гърция „бутафорно“.

„По връзката не тече газ и скоро няма да потече. Петков заяви вчера на Комотини, че отговорността за бъдещите доставки на газ ще е на служебното правителство. Петков, вие дезертирахте. Тези счупиха безвъзвратно държавата, от август няма да има газ“, каза Борисов.

В отговор Петков написа във Facebook:

„Турски поток – 3 млрд. лева – 0% от капацитета на тръбата е за България, 0% диверсификация.

Гръцката връзка – 0.5 млрд. лева – 100% от капацитета на тръбата е за България и български износ, веднага диверсифицира 1/3 от годишното потребление на страната ни, на стойност 1/3 от цената на Газпром“.

Отговор Борисов получи и от Агенцията за финансова инспекция (АДФИ), пише БГНЕС. Причината – лидерът на ГЕРБ обвини АДФИ, че не е открила никакви нарушения при търговете за строителство на АМ „Хемус“, въпреки всички обвинения на служебните правителства и правителството на Петков.

Няколко часа по-късно Министерство на финансите (МФ) отговори, като заяви, че при проверката са констатирани сериозни нарушения и тиражираните в медиите твърдения са неверни.

Обект на проверката на АДФИ е договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД с предмет: „Доизграждане на АМ „Хемус“ в участъци 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС.

„Сред основните констатации в доклада от проверката, базирани на експертен анализ на договора, са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията. Налични са ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ „Хемус“. Установеното завишение не в намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР – по договора не са извършвани, приемани и заплащани“, посочват от МФ.

„Констатираното е заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при превъзлагането на дейности от „Автомагистрали“ ЕАД по 15 бр. договори за проектиране на стойност 3 718 287 лв. То не е санкционирано, защото обект на проверката е АПИ, а не „Автомагистрали“ ЕАД, което е извършвало превъзлаганията. В хода на инспекцията от АПИ писмено са заявили, че не са запознати с договори за превъзлагане, които е сключвало „Автомагистрали“ ЕАД. Това, от своя страна, е наложило с указание от наблюдаващия прокурор да се извърши единствено насрещна проверка на дружеството за преглед на налична документация“, допълват от ведомството на Асен Василев.

По статията работи: Симона Гоцова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *