Ново съкровище в Панагюрище: Хаджидимитровата къща грейна обновена

Панагюрският музеен комплекс вече се гордее с още една впечатляваща със своето ювелирно изящество експозиция. На 1 юли официално беше открита обновената Хаджидимитрова къща, като в нея са изложени културни ценности от дарението „Иван Деянов“. Посетителите могат да се докоснат до колекция от филигранни сребърни накити, сред които се открояват интересни косичници и богато украсени пафти. Интерес предизвикват сбирките от керамика и медникарските изделия, които показват развитието на занаятчийството в региона от XIX и началото на XX век.

„В Историческия музей на Панагюрище си дават среща поколения дарители. Този проект бе подкрепен от фондацията, която носи името на големия български дарител и меценат на културата Лъчезар Цоцорков. Делото му продължават неговите наследници, а благодарение на техния жест се показва ценността на едно друго дарение – експозицията „Иван Деянов“, каза директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов.

Получената финансова подкрепа от фондация „Лъчезар Цоцорков“ е в размер на 130 хил. лв. Със средствата е извършен ремонт на „синята къща с лъва“ от музейния възрожденски комплекс, реставрирана е стенописната й украса и е направено цялостното обновяване на експозицията.

„Особена е символиката в това, че се намираме срещу залата трезор на Панагюрското златно съкровище. Нейното изграждане преди 10 години беше вдъхновено от дарението на „Асарел-Медет“ и баща ми проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Заедно с Хаджидимитровата къща, това ни напомня за приноса на достойните хора преди нас и за това колко важна е подкрепата за културата и за съхраняването на историческото наследство“, каза Димитър Цоцорков. Той поздрави музейните специалисти и целия екип на фондацията за успешния проект.

Кметът на общината Никола Белишки също благодари на фондация „Лъчезар Цоцорков“ и посочи, че така се продължава дарителската традиция на „Асарел-Медет“ и Цоцорковия род. „Част от възрожденския дух е да си готов да даваш от своето за общото“, каза той и поздрави фондацията за значимите проекти, които осъществява не само на местно, но и на национално ниво.

Историкът-доайен Атанас Атанасов разказа за Хаджидимитровата къща и за приемането на колекцията на Иван Деянов – родолюбец, интелектуалец и колекционер, наследник на известния панагюрски род Хаджидеянови. През 1982 г. неговите братя Сава и Георги и сестра му Мария изпълняват волята му да дарят на местния музей 3558 експоната – живопис, графики, скулптура, накити, архивни материали, керамични и медникарски съдове, нови и антични монети, книги и медали.

На откриването на експозицията присъстваха Пламен Славов – секретар по образование, духовност и култура на Президента на Република България, Екатерина Джумалиева – директор „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерството на културата, заместник-кметът по хуманитарните дейности Галина Матанова, изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ инж. Делчо Николов, няколко поколения представители на местната власт, общественици и музейни специалисти.

В знак на признателност фондацията дарител, основана от Атанаска, Димитър и Велислава Цоцоркови, получи от Историческия музей плакет „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край“.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *