НОИ: значително увеличение на разходите за болнични, капан за измамници във Велико Търново

От 2019 до 2021 г. разходите за временна неработоспособност поради общо заболяване са се увеличили с близо 35 процента. Вследствие от пандемията броят на изплатените от държавното обществено осигуряване работни дни на лица заради гледане на болен и карантина е нараснал повече от 4 пъти.

Тези данни са част от обемен анализ във втория брой на Информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за т.г., който вече е достъпен на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg) в рубриката „За клиента”/“Информационни материали”.

Противодействието на опитите за измами със средства на държавното обществено осигуряване (ДОО) неспирно е сред основните приоритети на НОИ – в този брой е представен опитът в тази посока на експертите от териториалното поделение на НОИ във Велико Търново, сблъскващи се със странни болести, скоростни майчинства и стаж в България, докато работникът е във Франция.
В пореден обзор са представени актуалните резултати от изпълнението на т.нар. „мярка 60/40“, стартирала през март 2020 г. По оперативна информация към 23 юни 2022 г. по мярката са изплатени 1 931,3 млн. лв. Броят на подкрепените работодатели е 13 669, като те са получили средства за запазване на заетостта на 334 907 работници и служители.
В бюлетина е представен новият регионален архивен център на НОИ в с. Минерални бани, област Хасково. Чрез изграждането му се затваря цикълът по прием на документи за Южна и Югоизточна България и се реализира намерението за изграждане и функциониране на дигитални центрове, обхващащи цялата страна. Новият център вече осигурява условия за електронно архивиране на ведомости за заплати от областите Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *