НС разгледа докладите за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г.

Народното събрание разгледа докладите за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г. На заседанието бяха представени становищата на различни парламентарни комисии, имащи отношение към приемането на докладите за дейността на омбудсмана.

При представянето на докладите в пленарна зала омбудсманът Диана Ковачева отбеляза, че през 2020 г. и 2021 г. повече от 125 хиляди души са сезирали институцията с жалби, с оплаквания, с търсене на съвет, с подписки за системни проблеми, с които се борят от години. Последните две години не бяха леки за българските граждани, включително заради пандемията от Ковид-19, а институцията на омбудсмана не е спирала работа нито за ден, посочи Диана Ковачева. Тя уточни, че само за първите два месеца по време на ограниченията, свързани с Ковид-19, жалбите до омбудсмана са нараснали с 30 процента.

Диана Ковачева отбеляза, че близо 43 процента от жалбите на гражданите, постъпили в институцията през 2021 г., са срещу частно-правни субекти – ВиК, електроразпределителни и топлофикационни дружества, колекторски фирми, фирми за бързи кредити и т.н. Според нея това се дължи на факта, че хората са затруднени да погасяват своите задължения към монополите.

От всички жалби към омбудсмана най-много е делът на потребителските жалби, а сред тях – делът на жалбите, свързани с лошото качество на водата, посочи Диана Ковачева. По думите й не е редно да бъде увеличавана цената на водата без това да има връзка с подобряване на качеството.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *