Остър глад за кадри по морето, дават високи заплати и бонуси

от Нина Александрова

С невиждан глад за кадри започна тази година туристическият сезон на морето. Търсят се от управители до общи работници както в хотелите и ресторантите, така и във всички обекти по родното Черноморие.  Условията са добри – с прилични заплати, осигурена храна, квартира и транспорт, но мераклии няма, сайтовете и фейсбук групите за набиране на персонал преливат от обяви.

Проблемът не е от сега, а от години, но с всеки нов сезон се задълбочава. Основна причина е, че след липсата на работа по време на пандемията, хората се преориентираха към по-сигурни професии, за да не останат пак без препитание. Предлагането на ол инклузива в големите хотели също води до по-малко заети в морския туризъм, най-вече заради липсата на бакшиши. Отливът не е само на кадри, но и на туристи.

Всяка година все повече стават наеманите от други страни за работа през лятото, като най-много са от Молдова, Турция, Украйна. Младите българи пък заминават по чуждите курорти и работят като сервитьори, бармани, аниматори. Повечето от тях знаят по 2 езика и това им осигурява не само високи заплати зад граница, където туристическият бранш също изпитва остър глад на кадри, но и сериозни бакшиши.

В кои професии пък назначават най-много хора – четете утре в Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *