Откриха международен Дунавски фестивал в град Улм

Кметовете на двата дунавски града Улм (Бавария) и Нов Улм (Баден-Вюртемберг) Гюнтер Шчич и Катрин Албщейгер откриха XII международен Дунавски фестивал по традиция на кораб във водите на река Дунав, съобщиха организаторите.

Югоизточноевропейският-български културен институт в Елванген, филиал на БКИ Берлин, се представи на фестивала с няколко тематични акцента. В три последователни дни стотици гости на фестивала посетиха българската палатата, в която интериор оформиха експозиционни модули с документална „Кирилската писменост и нейният произход”. Същата беше представена т.г. на Европейския ден на Бавария в гр. Нюрнберг и Деня на българската култура и на славянската писменост в Елванген и Мюнхен. На отделни информационни щандове се представиха изложбени каталози за археология и културни маршрути на немски и английски езици от библиотечния фонд на института. Уютната атмосфера в палатата стана привлекателно място за мнозина, по шумната алея на панаирния град от двете страни на Дунав.

През деня двете ателиета по керамика и рисуване върху текстил за деца и възрастни се превърнаха в гарантирана атракция на фестивала, а цветните произведения допълниха интериора с креативност. Във вечерните часове българската палата предложи в уютния интериор дегустация на избрани български бели и червени вина, които привлякоха в българската палата интелигентна публика.

Динамичните акценти на българското представяне успешно се вписаха в пъстрата атмосфера на творци и изпълнители от десет дунавски страни. Българската инфо-център беше една от трите тематични палати на фестивала, заедно с тези на Музея „Дунав-Швабен” и Сръбско-Хърватската палата.

При откриването на фестивала официалните гости и кметовете на Улм и Нов Улм посетиха българската палата и останаха очаровани от интериора и българските вина.

Гертруд Грюнвийд, професор по комуникации в Техническия университет Мюнхен и архитектът проф. Юрген Шнайдер споделиха следното: „Още при влизането бяхме докоснати от необичайният изключително подреден интериор с историята и културата на Вашата страна, информационните щандове с прекрасни издания от български научни институти и креативните творби на ателието” (Г. Грюнвийд).

„Трябва да кажа, че България за нас в Югозападна Германия е все още малко позната. Палатата на Югоизточноевропейският-български културен институт в Елванген е според мен правилният път за осъществяване на културни мостове и представянето на Вашата малка прекрасна България с нейните силни страни сред повече хора. Мисля, че имате най-приятният интериор на фестивала!” (Ю. Шнайдер). Сред официалните гости присъстваха общински съветници, политици от парламента на Баден-Вюртемберг, както Тереза Шопер, секретар на парламента на Баден-Вюртемберг и посланик на Дунавския фестивал, директорът на фестивала Себастиан Рийм, Ева-Мария Бьолер, директор на Агенцията за европейско образование на провинция Баден-Вюртемберг и представители на консулските мисии в Бавария и Баден-Вюртемберг. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *