Пети ден на демонстрации в Унгария срещу реформата на Орбан

Хиляди хора протестираха в унгарската столица Будапеща в събота, за пети пореден ден, срещу данъчната реформа на правителството на премиера Виктор Орбан, предаде АФП.

Протестите, първите след преизбирането на лидера на консерваторите през април, започнаха във вторник, след като парламентът прие данъчна реформа, която според протестиращите ще увеличи данъците за стотици хиляди дребни търговци.

„Орбан, майната ти!”, скандираха протестиращи сред хилядите, които излязоха по улиците в центъра на Будапеща в събота.

„Това е лудост, което те (правителството) направиха. Това няма да донесе нищо в бюджета“, каза протестиращата Илона Пустаи, 37-годишен адвокат, пред АФП.

„Правителството все още планира мерки за строги икономии (но) хората вече не могат да го понасят“, заяви Золтан Гемеси, 68-годишен учител.

В петък Орбан защити оспорваната реформа, „добра и необходима“ според него.

Страната, която обсъжда с Брюксел средства за подкрепа на икономиката си, страда от висока инфлация, а валутата й се срива.

Правителството обяви в сряда „извънредно положение“ в отговор на енергийната криза, причинена от войната в Украйна, с планирано увеличаване на производството на въглища и призив към домакинствата да ограничат потреблението.

Сред предвидените мерки, хората, които консумират повече енергия от средното, вече ще трябва да я купуват на пазарната цена, а не на цена, силно субсидирана от държавата. / БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *