Пипалата на октопода вдъхновиха учените да създадат ръкавица за гмуркане

/КРОСС/ Изследователи от Политехническия институт на щата Вирджиния разработиха ръкавица, която позволява да бъдат държани здраво предмети под вода, съобщи електронното издание Мейлонлайн.

Тя ще бъде полезна за водолази, по-специално по време на спасителни операции в случай на корабокрушения.

Повърхността на „окта-ръкавицата“ е покрита с вендузи със сензори, които определят местоположението на обекта. Когато той бъде засечен, те изпращат сигнал до контролно устройство, което от своя страна активира залепването на вендузата. При експерименти ръкавицата е успяла успешно да задържи и вдигне карта за игра от водата.

Дизайнът на вендузите им позволява успешно закрепване към различни видове повърхности – гладки, грапави, плоски или извити. Работят ефективно и с обекти с различни размери, включително малки.

Пипалата на октопода имат същите свойства. Те са покрити със смукала, които се контролират от нервната и мускулната система на тялото. Октоподът е в състояние да управлява натиска, който упражнява върху целта. Когато прикрепи няколко вендузи към нещо, се създава здрава адхезивна връзка, която е изключително трудна за прекъсване.

„Октоподът контролира повече от 2000 смукала на осемте си крайника, обработвайки информация от различни химически и механични сензори“, отбелязват изследователите.

Ръкавицата позволява здраво захващане на целта без упражняване на значителен натиск. Това е важно в работата на подводните археолози, които трябва да вдигат древни крехки предмети от морско дъно, без да ги повредят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *