Пипалата на октопода вдъхновиха учените да създадат ръкавица за гмуркане

/КРОСС/ Изследователи от Политехническия институт на щата Вирджиния разработиха ръкавица, която позволява да бъдат държани здраво предмети под вода, съобщи електронното издание Мейлонлайн.

Тя ще бъде полезна за водолази, по-специално по време на спасителни операции в случай на корабокрушения.

Повърхността на „окта-ръкавицата“ е покрита с вендузи със сензори, които определят местоположението на обекта. Когато той бъде засечен, те изпращат сигнал до контролно устройство, което от своя страна активира залепването на вендузата. При експерименти ръкавицата е успяла успешно да задържи и вдигне карта за игра от водата.

Дизайнът на вендузите им позволява успешно закрепване към различни видове повърхности – гладки, грапави, плоски или извити. Работят ефективно и с обекти с различни размери, включително малки.

Пипалата на октопода имат същите свойства. Те са покрити със смукала, които се контролират от нервната и мускулната система на тялото. Октоподът е в състояние да управлява натиска, който упражнява върху целта. Когато прикрепи няколко вендузи към нещо, се създава здрава адхезивна връзка, която е изключително трудна за прекъсване.

„Октоподът контролира повече от 2000 смукала на осемте си крайника, обработвайки информация от различни химически и механични сензори“, отбелязват изследователите.

Ръкавицата позволява здраво захващане на целта без упражняване на значителен натиск. Това е важно в работата на подводните археолози, които трябва да вдигат древни крехки предмети от морско дъно, без да ги повредят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.