Прогноза: Ръстът на цените на жилищата у нас ще се забави до края на годината

Охлаждане и нормализиране на жилищния пазар у нас след пика през 2021 г., когато броят на сделките и цените на жилищата отбелязаха двуцифрени ръстове, очаква агенцията за недвижими Arco Real Estate в доклада си за второто тримесечие на тази година.

Към края на юни компанията не отчита съществена промяна на пазара спрямо първото тримесечие, въпреки че съществуват очаквания за успокояване в бъдеще. В края на 2021 г. страната ни беше на 17-о място по поскъпване на жилищата в ЕС, но анкета на Министерството на финансите сред кредитни посредници е установила, че сега те очакват цените на жилищата да нарастват по-бавно в сравнение с миналата година.

Нуждата от по-голяма площ, която се прояви през 2020 и 2021 г. в резултат на блокадите заради пандемията от COVID-19, явно продължава да е движеща сила в търсенето на жилища, като през второто тримесечие на тази година апартаментите с три стаи са малко по-предпочитани от купувачите в сравнение с двустайните, сочат данните на Arco.

Сделките за двустайни апартаменти в София се сключват в широк ценови диапазон от 87 хил. до 165 хил. евро, като цената може да варира в зависимост от местоположението, степента на завършеност и състоянието на имота.
При тристайните апартаменти цените също са в широк диапазон от 120 хил. до 300 хил. евро, като и тук факторите, които оказват влияние, са състоянието на имота, районът, в който той се намира, етап на строителство, включено паркомясто.Най-голямо е търсенето в кварталите „Малинова долина“, „Манастирски ливади“, „Бояна“, „Лозенец“, Център, „Овча купел“. Купувачи с по-ограничени бюджети се насочват към не толкова атрактивни, но малко по-достъпни квартали като „Левски“, „Сухата река“, „Надежда“ 1 и 2, „Люлин“ 5,6,8 и 9.

 

Запазва се интересът към търсенето на къщи и парцели за строителство в покрайнините на София. Цените на къщите започват от 200 хил. евро и надхвърлят 1 млн. евро в зависимост от района на имота и състоянието му. Най-търсени са покупка на къща са кварталите „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“, гр. Банкя, както и селата Лозен, Панчарево, Бистрица.

В по-отдалечени райони от София може да се намерят и по-евтини къщи, но те са по-стари, неподдържани и се нуждаят от основен ремонт, а районите, в които се намират, не винаги включват всички удобства, от които купувачите се нуждаят и търсят, отбелязват от Arco.

Цените на парцелите също варират в много широки граници от 30 хил. до 200 хил. евро в районите около София, а в самия град са значително по-скъпи, като може да достигнат цени до 800 хил.-1 млн. евро.

От страната на предлагането най-голямата група са апартаментите, сред които основен дял имат монолитните жилища на етап строеж. „В много райони на столицата тече строителство на нови сгради, като част от тях са цели комплекси, които освен модерно и функционално жилище, предлагат на купувачите и голям набор от услуги и облагородени зелени пространства около самите сгради“, пишат от Arco.

Най-активно е предлагането в „Малинова долина“ на цени между 1300 и 1800 евро на кв. м, „Манастирски ливади“-изток (1200-1800 евро на кв. м.), „Кръстова вада“ (1600 –2200 евро на кв.м).

Все по-популярни стават проекти за луксозни апартаменти и модерни редови къщи в покрайнините на София или извън нея.

Пловдив

През второто тримесечие на 2022 г. пазарът на имоти в Пловдив е динамичен, а цените на жилищата там продължават да се покачват. Търсенето надвишава предлагането на имоти, пишат от Arco. Въпреки големия брой издадени разрешителни за строеж през миналата година обаче едва при 60% от тях е започнало строителство, пише агенцията и допълва, че според някои източници това се дължи на проблем с финансирането.

Най-търсени в Пловдив са двустайните апартаменти. Средните цени на жилищата в града са около 1000 евро на кв.м, а в центъра надхвърлят 1300 евро на кв.м. При новото строителство и сделките „на зелено“ цените на имотите са в много широк диапазон – от 650 до 1500 евро на кв.м. Предпочитаните райони в града са кварталите „Каменица“, „Кършияка“, „Смирненски“ и „Западен“.

Най-активно остава предлагането в районите „Христо Смирненски“ (на цени между 900-1400 евро на кв. м), „Кършияка“ (950-1500 евро на кв.м), „Кючук Париж“, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 800-1000 евро на кв.м и от 1100 до 1200 евро на кв.м. като завършени жилища, „Западен“ (850-1200 евро на кв.м).

Все по-засилено е търсенето на къщи в близост до околностите на Пловдив, като се търсят предимно имоти на 10 км от града на цена около 80 хил. евро. Купувачите са предимно млади хора от IT сектора, които могат да работят дистанционно. Предпочитани са селата Труд, Белащица и други.

Усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на тази година в Пловдив са с 36% повече спрямо същия период на изминалата година, а средният размер на кредита се е повишил с 8%.

Купувачите в Града под тепетата предпочитат по-големи жилища – с три и повече спални, както и завършени имоти.

Ваканционни имоти

И през второто тримесечие от годината при пазара на ваканционни имоти продължава тенденцията все повече българи да инвестират парите си в имоти, намиращи се на морските ни курорти. Сделките с ваканционни имоти са много активни, като купувачите са предимно с лични средства или използват частично банково кредитиране.

Основната цел вече е имотът да се ползва като второ жилище, което да служи за почивка, а не толкова да бъде отдавано под наем.

Купувачите искат да спасят спестяванията си от инфлацията, купувайки ваканционни имоти. Едно от основните им изисквания е да няма такса обслужване, а районите, които са предпочитани от българските граждани, са предимно по Южното Черноморие. Търсят се предимно студиа и двустайни апартаменти, за предпочитане напълно обзаведени и готови за живеене, като на повечето места цените вече минават психологическата граница от 1000 евро/кв.м, отчитат от Arco Real Estate. Крайните цени на двустайните апартаменти варират между 35 хил. и 65 хил. евро, като тези цифри може да са и по-високи в зависимост от големината, местоположението и вида на имота.

Поскъпването при ваканционните имоти за последната година е с между 15% и 30% заради поскъпналите строителни материали и активното търсене на такива имоти. Цената на жилищата се определя и от района, в който се намират, и от местоположението им, като имоти с гледка към морето или на първа линия са по-скъпи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *