Първи офицерски пагони получиха курсантите от випуск „Полковник Борис Дрангов“

/КРОСС/  Първо офицерско звание получиха 118 курсанти от випуск „Полковник Борис Дрангов“ на Националния военен университет „Васил Левски“. На тържествената церемония, която се състоя тази вечер, 30 юли, на площад „Цар Асен I“ във Велико Търново, бяха връчени и свидетелствата на 59 кадети от Професионалния сержантски колеж.

„Приветствам ви с добре дошли в строя на Въоръжените сили. Вие встъпвате в ключово време на трансформация и модернизация. За съжаление и във време, когато истинска война се води недалеч от нашата страна. Предизвикателствата пред сигурността и отбраната са многобройни. Ето защо и очакванията към вас са големи, защото ще трябва да решавате сложни задачи, често в условия на липса на време или при недостиг на ресурси“. С тези думи към випускниците се обърна заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов.

„Убеден съм, че ще се справите и ще покажете висок професионализъм, воля и морал, защото сте получили знанията, уменията и закалката си в Националния военен университет и носите в сърцата си частица от морала и смелостта на вашите патрони – Левски и Дрангов“, категоричен бе заместник-министър Божилов. Той се обърна с персонален поздрав към отличниците на випуска и им благодари за старанието и високата мотивация. Заместник-министърът връчи пагоните и дипломата на първенеца на випуска – лейтенант Мадлен Пенева.

„Това е нашата отговорност – да гарантираме сигурността на страната си в национален и в коалиционен формат. Убеден съм, че и вашето поколение ще се справи с тази сериозна отговорност“, каза в словото си към випуска заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

„Днес нашите усилия са съсредоточени върху издигането на престижа на военната професия и върху модернизирането и превъоръжаването на Българската армия и Въоръжените сили – така че те да имат реални и надеждни способности да изпълняват важните си мисии и задачи в една сложна геополитическа и военностратегическа обстановка“, подчерта генерал-лейтенант Илиев. Той изрази увереност, че новопроизведените днес офицери и сержанти също ще усетят резултатите от тези усилия.

„Ще продължим да правим всичко, което зависи от нас, за да ви осигурим условия на служба в техническа и технологична среда, съответстваща на повишените изисквания на средата за сигурност и на оперативните способности на нашите съюзници. А вие, от своя страна, ще вложите ум, интелект и постоянство в бъдещото успешно развитие на нашата армия“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната. Той връчи пагоните и дипломите на отличниците на випуска сред курсантите и кадетите.

„Скъпи випускници, днес дойде и вашият час, в който ще трябва да показвате всичко, на което бяхте учени през тези пет години, всичко на което ви учиха вашите преподаватели и вашите командири. Вие сте випуск 144-ти, не забравяйте, че имате честта да носите името на един велик български офицер Борис Дрангов. Човек, който през целия си житейски път е олицетворение на единството между думи и дела. И който никога не изневерява на принципите, които застъпва и прокламира през цялата си военна кариера: „Работете, а не приказвайте, мислете, а не запаметявайте!“, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *