Работата от вкъщи тревожеше офис собствениците в САЩ, сега е ред и на рецесията

Покачващите се лихви и засилващите се опасения от рецесия се прибавят към проблемите за собствениците на офиси в САЩ, които се борят с разпространението на работата от разстояние, пише Wall Street Journal.

Индекс, проследяващ акциите на публично търгувани офис компании, бележи спад от 29% в първите две тримесечия на годината спрямо спада от 21% на широкия измерител S&P 500.

Книжата на офис компаниите поевтиняха през юни, тъй като слабите икономически показатели и продължаващата инфлация правят възможността от рецесия по-голяма.

Наемите на офиси обичайно са силно зависими от стабилността на икономиката. По време на рецесия компаниите често намаляват разходите, като съкращават служители, а това означава, че се нуждаят от по-малко площи. Растящите лихви също вредят на собствениците на офиси, защото те обичайно намаляват стойностите на имотите.

Последните три рецесии доведоха до спад на заетостта на офисите, сочат данни на Moody’s Analytics.Благодарение на по-голямото предлагане на офиси и сместването от компаниите на повече служители на по-малко площ, делът на наетите офис площи в САЩ днес е далеч по-малък в сравнение с началото на рецесията през 2001 г. или ипотечната криза. Макар че търсенето на офиси остава силно в много градове от Слънчевия пояс, свободните площи в Ню Йорк, Сан Франциско и Чикаго нараснаха по време на пандемията, като в някои случаи достигнаха най-високите си нива от десетилетия.

 

В началото на годината собственици на офиси се надяваха, че второто полугодие на 2022 г. ще донесе ръст на наетите площи, тъй като повече компании връщат служителите си в офиса. Сега това изглежда по-малко вероятно, коментира Даниел Исмаил, анализатор в компанията Green Street.

Много компании са се приспособили към работата от разстояние в последните две години и затова е по-вероятно да се отказват от офис площи, ако трябва да намаляват разходите при забавяне на икономиката, допълва Исмаил.

Колко лоши може да станат нещата за офис сектора зависи от сериозността на забавянето. По време на и след рецесията през 2020 г. свободните офис площи в страната почти не намаляха, защото спадът на търсенето беше рязък, но кратък.

Малко от използващите офис служители бяха съкратени, казва Кевин Фаган, ръководител на анализите на бизнес имотите в Moody’s Analytics. Но ако растящите лихви доведат до масови съкращения и спиране на плащанията от компании, свободните площи може да нараснат значително.

Комбинацията от слабо търсене и растящи лихви тласкат цените надолу. Green Street счита, че цените на офис сградите са намалели с 8% тази година. Докато някои модерни сгради все още получават високи цени, инвеститори и кредитори казват, че те са все по-малко склонни да плащат големи суми за остаряващи офис имоти.

Някои излизат напълно от сделки. Компанията за инвестиции в имоти Harbor Associates подписа договор през май за закупуването на 40-етажната офис кула Union Bank Plaza в Лос Анджелис за 165 млн. долара, става ясно от уведомление от продавача до Комисията по ценните книжа и борсите, филиал на компанията за инвестиции в имоти KBS.

Тази цена е с около 40 млн. долара по-малко спрямо платената от KBS за имота през 2010 г. Въпреки това Harbor се е оттеглила от сделката по-малко от месец по-късно, става ясно от уведомлението.

Въпреки тези насрещни ветрове делът на ипотечните кредити за офиси с просрочени вноски остава нисък. Собствениците като цяло имат по-малко дълг в сравнение с периода преди рецесията през 2008 г., което е ценен буфер при забавяне на икономиката. Кредиторите и анализаторите обаче  се подготвят за допълнителни спирания на плащанията.

Крейг Бендер, ръководител на бизнес имотите за Северна и Южна Америка в нидерландската банка ING Groep, казва, че все още е оптимист за модерните офис сгради на добри локации, но избягва кредитирането на по-стари и по-евтини имоти.

„Ще има потиснатост в този клас активи. Без съмнение“, отбелязва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Симона Гоцова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *