Румен Овчаров:България е използвана като опитно зайче и пушечно месо

/КРОСС/ В казуса с изгонените руски дипломати не става дума за никакъв шпионаж. Става дума за това, че България е използвана като опитно зайче и пушечно месо. Така, както на 27 април България беше използвана като пушечно зайче, за да видят всички западни държави какво ще се случи, ако България спре да плаща руския газ, така, както искаше Русия, за да може да се ориентират останалите държави. Ние направихме експеримент. Отстреляха ни. Това каза бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия.

По думите му Лондон и Вашингтон се опитват да намалят присъствието на руснаци в дипломатическите мисии в Европа. „Има едно неписано правило – петте постоянни членки на Съвета за сигурност имат малко по-големи представителства. Не мисля, че изгонването на 70 дипломати на един от постоянните пет членове на Съвета за сигурност е нещо дребничко, което можем да пропуснем покрай себе си. Вие вярвате ли, че може да са работили срещу националния ни интерес? Това е толкова смешно, че не си струва и да го обсъждаме“, коментира той.

По думите му управляващ сега елит е до такава степен е клекнал, че вече за трети път в рамките на три месеца предава националните ни интереси. Първият път е било с договора с „Газпром“. „Сега освен, че нямаме договор за газ за цялата зима, което се случва за пръв път от 1998 г., когато пак бяхме в едно такова състояние. Ние нямаме договор даже с азерите. „Булгаргаз“ на практика е дружество с половин милиард задължения“, посочи Овчаров.

Прекратяването на дипломатическите отношения с Русия поставя в риск енергийната сигурност на страната – доставките на газ и поддръжката на АЕЦ „Козлодуй“.

Според него до няколко дни Русия ще закрие посолството си в София. Ултиматумът на руския посланик Елеонора Митрофанова е било съгласувано с руската страна, заяви Овчаров.

Той нарече предателство приетото от България европейско предложение за Република Северна Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *