Спират даването на килограм на разрешителни за строеж в Разлог и Банско

Даването на разрешителни за строеж на килограм в Банско и Разлог вече отива в историята. Причините са няколко. Процесът на замиране на строителството, особено на големи хотелски комплекси в Банско и Разлог, тече от няколко години. Строителният бум отпреди 15 г. напълни района с десетки недовършени хотели, стотици апартаменти в тях, обявени за продан – поединично или на етажи. Друга огромна група се продават от съдебни изпълнители заради банкови задължения на собствениците им, поради което интересът и цените на недвижимите имоти падат.

Големите бизнесмени отказват да наливат пари в ново строителство и да се борят години наред с бюрократични процедури, след като могат за няколко часа и дори по интернет да си купят луксозен имот, при това изгодно.

Типичен пример в това отношение е благоевградският бизнесмен Иван Чапов. Миналия месец той се отказа от 35-годишната концесия, която получи през 2017 година – за строеж на спортен суперкомплекс в Разлог, обясниха от общината пред Kmeta.bg. От името на фирмата си “Хидроенергийна компания” АД /ХЕК/ на 4 май той е подал молба до Общинския съвет съветниците да прекратят договора му. Мотивите, изложени от Чапов, са настъпили форсмажорни обстоятелства – продължилата 2 година Ковид пандемия, както и завишените в момента цени на строителните материали, които не му позволяват да направи строежа за предложената от самия него сума 29 629 130 лева без ДДС.

Чапов искаше върху 103 дка общинска земя да направи в местността Байова борика най-модерния спортен комплекс в страната, включващ футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и капацитет 2000 места, 4 открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни, още 4 игрища за тенис с размери 18/36 м, 2 за баскетбол с размери 16,50/30 м и 2 за волейбол с размери 13/24 м, мултифункционална спортна зала с капацитет 1500 места, открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси. Той плати банковата гаранция от 39 525 лв., направи и еднократното плащане от 10 000 лв., а след третата година трябваше да започне да внася всяка година в хазната на Разлог и таксата от 7000 лв.

Наши източници обясниха, че общината изчислява колко неустойка да поиска от Чапов въз основа на концесионния договор за нереализирания комплекс. Преди 4 години благоевградският бизнесмен прекрати и договора си с община Сандански за изграждане на спортен комплекс в санданското село Левуново. Прояви интерес и към концесията на общинския минерален плаж в село Баня, но в последния момент се отказа.

Законът

Преди първата копка на всеки един строеж трябва да се съберат всички документи и разрешителни от съответните органи за неговото започване. Срокът на разрешението за строеж изтича, ако строителството не е започнало до 3 години от издаването му или ако до 5 години не е завършен грубият строеж. За започване на строителството се счита датата на издаване на протокол образец 2 – за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а за завършен грубият строеж се счита при подписан акт образец 14 и издаден протокол за степен на завършеност на етапа. Законодателят е предвидил при неизпълнение на тези срокове, разрешението за строеж да бъде удължено еднократно, при предходните условия, като се заплащат допълнително съответни такси.

Издадени разрешителни 

Наша справка показа, че за първото тримесечие на тази година са издадени 89 разрешителни за строеж на нови сгради на територията на област Благоевград. За сравнение – тези за Враца са 7, за София – 229. Шампион е Пловдив с 321. За Разлог се издават не повече от 5 на месец.

Визията

Отливът на туристи накара градоначалниците да се замислят за общата визия на градовете си, особено онези от тях, за които туризмът е основен поминък. Реално обаче това не се случваше до този момент. Липсваше цялостна стратегия за развитието на Банско като курортен град. Целият облик на града и най-вече презастрояването се дължеше на издаване на всевъзможни разрешителни за строеж на апартхотели без какъвто и да е баланс между тях и капацитет на ски курорта. Реално този подход е обречен и води до празни хотели и ниски цени, тоест, да обрича сезона на провал.

Бум в периферията и отлив на инвеститори от големите курорти 

За сметка на изложените дотук данни, бързо и сигурно разложкото село Баня се превръща в СПА курорт, а през последните години привлича не само туристи, но и немалко инвеститори. Само за миналата година е отчетен ръст на обема от сделки с ваканционни имоти от близо 90%, повечето в село Баня. Има месеци, когато по брой гости селището е в челната тройка в страната.

Община Разлог не спира да издава разрешителни за строеж в Баня, било то на хотели, къщи за гости, басейни и др. В селото има 72 минерални извора, в близост са 3 планини – Рила, Пирин и Родопите. На всичко това се дължи бумът на туристи от страната и чужбина. Напливът от инвеститори се оправдава и с намиращата се в близост на селото до ски зона “Кулиното”.

Условията към бизнеса са да не вдигат много високи сгради и около тях да има зеленина. Максималната височина не трябва да е повече от 10 м, а плътността – 30%. “Много внимателно преценяваме всяко инвестиционно намерение, няма да се допуска презастрояване”, категорични са от общината. Следи се и за изпълнение на всички параметри по строителството.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *