Строителството у нас излезе от зимната летаргия с най-висок годишен ръст от декември

Строителната продукция у нас се връща към годишен растеж през май след спадовете през април, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голям принос за годишния растеж от 5,8% през май има сградното строителство в сравнение с гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура.

Строителството на сгради е нараснало със 7,3% спрямо същия период на миналата година, като това е най-силният растеж от декември м. г. насам. През април то отбеляза първи спад от пет месеца насам.

През май гражданското и инженерното строителство също се връща към годишен растеж от 4% след три поредни месеца на спад. Това важи и за общата строителна продукция, която през април също записа първи годишен спад от пет месеца насам. Ръстът от 5,8% е най-големият на годишна база от декември м. г.

Произведената строителна продукция през май е с 2% над нивото от тази през април, сочат още данните на НСИ. На месечна база гражданското и инженерно строителство расте по-бързо от сградното, съответно с 2,2% и 1,8%.

Това е втори пореден месец на месечен ръст както на общата строителна продукция, така и на сградното и инфраструктурното строителство след три поредни месеца на спадове от началото на годината.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *