Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова запазва своята академична автономия

/КРОСС/ Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ в Република Молдова запазва своята академична автономия и университетска идентичност. Това става след взетото от молдовските институции решение Тараклийският държавен университет да не бъде определен като учебно заведение, подлежащо на сливане с Педагогическия държавен университет „Йон Крянга“ в Кишинев.

В писмо до президента Румен Радев от ръководството и академичната общност на университета информират за решението и изказват признателност към българския държавен глава за оказаната подкрепа. От ръководството на висшето училище посочват също така, че своевременната и ефективна намеса на българския президент за каузата за запазване на единствения засега университет в чужбина със засилено преподаване на учебни дисциплини по българска филология, българска история, българска музика и българска култура, е показател за ефективна защита на интересите на българите по света.

Ролята на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ за съхраняване на културата и националната идентичност на голямата българска общност в Молдова и като решителен фактор за развитието на приятелските отношения между двете държави, беше във фокуса на телефонния разговор на президента Румен Радев с президента на Молдова Мая Санду на 7 юли т.г. Българският държавен глава оцени високо конструктивното отношение на молдовските институции и потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Република Молдова, която получи официален статут на страна, кандидатстваща за членство в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *