Управителят на полската централна банка е против приемането на еврото

Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински обяви, че е против влизане на страната в еврозоната в обозримо бъдеще, съобщава Bloomberg. Според него Германия притиска Полша да приеме еврото и обеща да предотврати подобно действие, докато отговаря за паричната политика.

„Докато аз съм начело на централната банка, Полша няма да влезе в зоната на еврото“, заяви в петък Глапински пред журналисти във Варшава.

По думите му „един от съседите на Полша оказва огромен натиск на страната да приеме еврото като своя национална валута и да се включи в така наречената европейска държава“.

Глапински не очаква Полша да изпадне в стагфлация. Той обаче изтъкна, че се прогнозира значително забавяне в икономическия растеж на страната.

„Не очаквам Полша да изпадне в рецесия. Възможно е да настъпи техническа рецесия. Може да имаме отрицателен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в продължение на две тримесечия, но това все още не е рецесия“, добави още Глапински.

Настоящото правителство на Полша многократно отхвърляше присъединяването към общата валута. Членството в еврозоната може да направи „невъзможно“ страната да купува най-новите военни технологии от САЩ, предупреди Глапински, без да обяснява защо това би било проблем.

„Става въпрос за запазването на независимостта и суверенитета на Полша“, каза той, добавяйки: „Ето защо борбата да остана и втори мандат е толкова важна за мен“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *