Фестивалът „Аполония“ открива 38-ото си издание в края на август в Созопол

Концерти на изявени музиканти, театрални спектакли, кинопрожекции, изложби, представяния на книги, майсторски класове на утвърдени имена в българското изкуство и други културни събития ще предложи в рамките на 38-мото си издание фестивалът „Аполония“.

 

Празниците на изкуствата ще се проведат между 28 август и 5 септември в Созопол. Сред акцентите тази година са концертът на големия джаз музикант Иво Папазов – Ибряма, носител на наградата World Music на BBC, спектакълът „Една испанска пиеса“ на Малък градски театър „Зад канала“, юбилейният концерт по случай 70 годишнината на Ансамбъл „Филип Кутев“ и майсторските класове на Здравка Евтимова и Галин Стоев.

 

 

Иво Папазов - Ибряма

© Аполония

Иво Папазов – ИбрямаОткриването на фестивала ще бъде на 28 август с концерт на популярния Младежки духов оркестър Junior Band – Велико Търново с диригент Йордан Цветанов. Освен концертите, театралните спектакли, литературните вечери и филмите, важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Те са посветени на творческо писане и на актьорско майсторство и режисура.

 

Ръководител на майсторския клас по творческо писане е писателката Здравка Евтимова, един от най-обичаните представители на съвременната българска литература и носителка на редица национални и международни награди. Майсторският клас по актьорско майсторство и режисура е поверен на режисьора и актьор Галин Стоев, директор на Националния театър в Тулуза, Франция. Негови постановки, отличени с множество престижни награди, се играят на много сцени в Европа и по света. Младите творци могат да кандидатстват за участие в майсторските класове до 15 юли, като попълнят апликационна форма онлайн.

 

 

Junior Band - Велико Търново с диригент Йордан Цветанов

© Аполония

Junior Band – Велико Търново с диригент Йордан Цветанов

 

 

По традиция фестивалът предлага множество концерти за ценителите на класическата музика. Сред тях са клавирен рецитал на Джулиън Тревелиян от Великобритания, концерт на клавирно дуо Иво Върбанов и Фиамета Тарли от Италия; концерт на Йоанна Каменарска (цигулка) и Надя Табакова (пиано); концерт „Австрийска музика“ на Клавирен квартет Стоимен Пеев (цигулка), Румен Цветков (виола), Атанас Кръстев (виолончело) и Людмил Ангелов (пиано); концерт „Песента на спомените“ с Ина Кънчева (сопран) и Емануил Иванов (пиано) и концерт на Клавирно трио Елена Дикова (пиано), Йордан Димитров (цигулка) и Христо Танев (виолончело).

 

В програмата на 38-ото издание на празниците на изкуствата „Аполония“ са включени и едни от най-успешните съвременни поп и рок музиканти като група „Ахат“, Белослава, „Фондацията“, която празнува 55 години на „Щурците“, Стефан Диомов и любимите на публиката състави, създадени от него, както и още много изпълнители.

 

В допълнение почитателите на българското кино ще имат възможност да гледат филмови продукции като „В сърцето на машината“, „Рибена кост“, „Януари“, „Жълт олеандър“ и други. Любителите на театъра ще се насладят на едни от най-интересните постановки на Народния театър „Иван Вазов“, Малък градски театър „Зад канала“, Варненския драматичен театър, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Възраждане“ и други.

 

Посетителите на „Аполония 2022“ ще могат да посетят и представяния на нови книги, някои от които ще имат премиери по време на фестивала, както и разнообразни художествени изложби.

 

Пълната програма на фестивала можете да видите тук. Билетите за всички събития са вече в продажба в мрежата на Eventim.Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *