Хората търсят жилища с парно дори след рекордното поскъпване на газа

„Дори и след повишението на цените на тока, купувачите на жилища в столицата предпочитат апартаменти с парно. Винаги отоплението на ТЕЦ ще бъде най-доброто за едно домакинство“. Това заяви в интервю за БГНЕС Станислава Петрова, директор на отдел “Продажби” на брокерската агенция „Home to you”.

Със сигурност войната в Украйна се е отразила на цените на новото строителство в столицата, коментира Петрова. „Със сигурност тя се е отразила на цените на имотите, но ситуацията сега е по-спокойна, тъй като строителите са имали време да заложат риска в цените и този процес на паника от страна на купувачите беше кратък”, отбеляза Петрова. „Важна роля в преговорите е тази на посредниците, а ние като такива знаем кои инвеститори биха били стабилни, те са консултирани какъв риск да заложат в процеса на определяне на цените, за да може купувачът да се чувства спокоен до края на завършване на сградата.” Запазва се и интересът към закупуването на жилища „на зелено”, тъй като сумата е по-поносима за купувача. „Хората гледат да инвестират парите си, защото най-добрата инвестиция е в недвижимите имоти”, подчерта тя.

По време и след пандемията от Ковид се отчита засилен интерес към покупката на крайградски къщи в района на София. „В момента ситуацията е стабилна, няма бум, като този от преди две години, когато значителен брой хора се насочваха към търсене на къщи с по-големи пространства. Сега търсене продължава да има, както в София, така и в района в близост до центъра, но не мисля, че последните три месеца имаме сериозно покачване на цените, не очаквам обаче за в бъдеще и сериозен спад на цените, търсене обаче винаги ще има”, добави Петрова.

Експертът отбеляза, че хората до 40-годишна възраст най-активно търсят жилище за покупка. „Най-активната социална група ще си остане и най-активната житейска група. Младите хора, тези с добри доходи, с добри професии, младите семейства винаги ще останат постоянна група, която да купува жилища.”

Интересът към всякакъв тип жилища си е постоянен, твърди брокерът. „Повишаването на цените на недвижимите имоти на пазара влияе върху всякакъв тип жилища. Винаги е имало разлика между двустайни и тристайни панелки и двустайни и тристайни монолитно строителство, но интересът към всеки тип жилище се запазва.”

В последните години се променя и локацията на най-желаните квартали за живеене. В момента купувачите избират не според района, а според околната инфраструктура. „В момента можем да продаваме на по-високи цени имоти в близост до парк „Славия”, отколкото на бул. „Пейо Яворов”, който е последният булевард на квартал Лозенец. Вече хората гледат удобство, а не толкова предпочитани квартали”. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *