Цените на хляба падат, но не навсякъде

Наблюдава се силна диференциация в намалението на цената на хляба между вида на търговските обекти и отделните области. Това показва проучване на Института за социални и синдикални изследвания на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) относно настъпилите промени в цената след гласуваната мярка с актуализацията на бюджета за нула % ДДС върху хляба и брашното.

Изследването е проведено в малки и големи търговски обекти в 20 областни града. Наблюдавани са пет вида хляб, като са отчетени грамажите с оглед калкулиране на цената за килограм – подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчислява в килограм. Резултатите потвърждават намаление на цените на хляба. Макар и на места да се наблюдава спад до 20% в продажните цени, то осреднените стойности за 20-те града показват по-слабо намаление, в диапазон 2% – 6%.

В сравнение с вида на търговските обекти по-силно изразено намаление има в големите търговски обекти – София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик, в които то достига до 20 нd сто. В малките търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива.

Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. При типовия хляб няма спад, а цените се задържат на същите нива спрямо юни.

След допитване до хлебопроизводителите от наблюдаваните региони се очертава нагласата за допълнително намаляване на цените след 11 юли. Производителите от Добрич и Кърджали не дават заявка за спад на цените. Според тях това се дължи, както на по-ниската продажна цена в тези населени места, която изостава спрямо отчетената в страната, така и на по-високите разходи за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна важност е и спускането на методически насоки за прилагането на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна кампания за приложението ѝ по веригата.

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *