Арестуваха мексикански наркобос, в топ 10 на издирваните от ФБР престъпници

/КРОСС/ Мексиканските власти заявиха, че са заловили известния наркобос Рафаел Каро Кинтеро, обвинен в организиране на убийството на агент на американското Управление за борба с наркотиците през 1985 г., предадоха световните агенции.

Каро Кинтеро – един от най-издирваните мексикански наркобосове, е бил задържан вчера, почти 10 години след като беше освободен от затвор в Мексико и се завърна към наркотрафика, заявиха мексиканските военноморски сили. Той е сред десетте най-издирвани бегълци в списъка на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, което е обявило награда от 20 милиона долара за залавянето му.

Той е бил арестуван, след като специално обучено куче го е открило в град Сан Симон, щата Синалоа, по време на съвместна операция на флота и главната прокуратура.

Каро Кинтеро е съосновател на вече несъществуващия картел Гуадалахара – една от най-могъщите организации за трафик на наркотици в Латинска Америка през 1980-те години.

По-рано наркобосът е отричал да е замесен в убийството на американския агент Енрике Камарена, довело до обтягане на отношенията между САЩ и Мексико.

Миналата година Каро Кинтеро загуби окончателно обжалване срещу екстрадиция в САЩ. Мексикански служител каза, че той ще бъде екстрадиран колкото се може по-скоро.

През 2013 г. съдебните власти отмениха 40-годишната му присъда за отвличането и убийството на Камарена и той беше освободен след 28 години в затвора. Оттогава се укриваше, като междувременно отново се захвана с наркотрафик.

Правителството на САЩ приветства арестуването му и каза, че веднага ще търси неговата екстрадиция.

Каро Кинтеро беше заловен само няколко дни, след като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се срещна с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. Според мексикански служител САЩ са оказали натиск за задържането на наркобоса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *