Мирослав Боршош: Със „София Съмър Фест“ показваме документалния филм, посветен на Димитър Воев

„Продължаваме да реализираме проекти, посветени на ярките личности, оставили следа в културата ни. В програмата на Летния фестивал на София ще представим финансирания от Програма „Култура“ на Столична община филм за легендарния Димитър Воев“ – анонсира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Прожекцията на документалния филм е на 11 юли от 20:30 часа на „София Съмър Фест“. „Воев“ разказва за живота и творчество на музиканта, поета и артиста, незабравима личност в неформалната културна вълна от края на 80-те и началото на 90-те години в България – времето на кардиналната промяна, на сриване на стени, на истинската надежда.

Фабулата на разказа, конструиран от режисьорката Биляна Кирилова и Неда Миланова, по авторска идея на Валерия Стойкова и Биляна Кирилова, проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията в музикалната група „Нова Генерация“, до преждевременната му смърт на 27-годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност, като са използвани малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най-близките му хора. Добре познатите на няколко поколения дълбоки поетични метафори, както и музиката на Воев, са директно отражение на „бунта на младите“ от времето на късния соцреализъм, пресъздават неистовия стремеж към свобода и себеизразяване и чрез своята непреходност продължават да живеят и до днес.

Във филма звучи музиката на „Нова Генерация”, „Кале“, „Воцек и Чугра”, а сред близките хора, които със спомените си пресъздават отново образа на Димитър Воев, са Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева-Воева, Магдалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова, Петър Миланов, Пенчо Попов, Димитър Попов, Росен Даскалов. Гласът зад кадър, който интерпретира текстовете на Воев, е на Иван Москов. Оператор на филма е Теодор Фичев, режисьор на монтажа е Емил Граничаров, продуцент на филма е Валерия Стойкова, реализацията е дело на MatchPoint Productions.

Sofia Summer Fest се провежда с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Ежедневната му програма можете да следите на: https://sofiasummerfest.bg/.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *