Над 400 избрани селекции вина и напитки на Wine and Spirits Fest Burgas 2022

/КРОСС/  Повече от 400 избрани селекции вина, спиртни напитки и гурме продукти могат да дегустират посетителите на Wine and Spirits Fest Burgas 2022. „Бих искал да благодаря на нашите любезни домакини от Община Бургас, на изложителите, които за 10-та година ни подкрепят и на жителите и гостите на Бургас“, каза при откриване на форума организаторът Ивайло Жеглов.

Той посочи, че тази година фестът е разширил мащаба си и заема целия експо център „Флора“ в морската градина на Бургас. За 10-та поредна година Националната лозаро-винарска камара подкрепя виненото изложение. „Пожелавам на всички производители успешна изложба, а на гостите – да се насладят на прекрасни напитки. Пожелавам много добра реколта и да направим чудесни продукти наесен“, посочи от своя страна председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски.

„Вече 10 години Бургас е домакин на събитието, защото много добре хармонизира с амбицията ни да се утвърждаваме като самостоятелна туристическа дестинация и туристическа марка. Изложението привлича туристи и ценители, които обичат хубавото вино и гурме продукти, които идват да дегустират и да станат част от емоцията за определяне на най-добро вино, както и да обогатят енотеките си в заведенията и домовете си“, заяви заместник-кметът Диана Саватева. Тя поздрави участниците, организаторите и гостите на изложението от името на кмета Димитър Николов и им пожела успех.

Повече от 20 на сто от изложителите са нови винопроизводители. Сред тях своя дебют правят напитките, създадени в семейната винарна на Деси и Жоро от Варна, завършили УХТ – Пловдив. „Стремим се да пренесем чара на тероара във виното. Създаваме го от грозде, погалено от вятъра и целунато от слънцето“, казва Деси. За дамите през лятото препоръчва две млади вина от Совиньон блан (2021) с аромат на праскова и купаж от Пино Гри и Совиньон блан, които символизират техните представи за поезия в бутилка.

За първи път в изложението участва и семейната винарна на инж. Светлана Пенева, която предлага интересни комбинации вина от тероарите на Дунавската и Тракийската низина. Сред редките селекции са Кайлъшки мискет, в който се долавя аромат на круша, праскова, цветя и мед, както и Верментино със свежи цитрусови нотки.

За първи път посетителите на феста могат да опитат байджу, позната като „китайската водка“, която съдържа 1200 аромата. 53-градусовата напитка е произведена от сорго. В България се предлагат 5 вида, като не е необходимо да се темперира.

На Wine Fest Burgas в експо център „Флора“ могат да се дегустират и гурме продукти, както и традиционни меса и храни, деликатеси, млечни продукти без аналог на пазара с изключително качество и вкус.Част от предлаганите продукти са приготвени по стари рецепти, съхранени от поколенията, други са с уникални съчетания, които допадат на съвременния претенциозен потребител. Хитове са разядките с трюфели, предлагани както в комбинация със сирена и кашкавали, така и с лютеници и сладка. В гурме продуктите не са влагани консерванти, подобрители, оцветители или други вредни за здравето вещества.

Днес ще станат ясни кои винени елексири ще получат признания от Съюза на енолозите в България, който организира конкурс за най-добрите вина на фестивала. Двама от посетителите ще могат да си тръгнат с колекционерски бутилки на френски напитки. Щандовете на изложението са отворени от 18 до 22 часа до 31 юли в експо център „Флора“ в Морската градина. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Бургас, НЛВК и Съюза на енолозите в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *