Ново споделено пространство отвори врати в Габрово

Сдружение „ИМКА“ – Габрово откри ново споделено пространство „Y Space“ в младежката си територия. Събитието се състоя на 5 юли 2022 г. в сградата на сдружението. Сред гостите бяха Областният управител на Габрово Ралица Манолова, Ивелин Стоянов – зам.-областен управител, родители и млади хора. „Y Space“ е предназначено за ползване от общността в града като работно, обучително или развлекателно пространство.

 

Екипът на „ИМКА“ решава да трансформира част от помещението си след като провежда анкета, в която се включват над 50 млади хора и представители на местни граждански организации. Резултатите от анкетата показват потребността от създаването на споделено общностно пространство. В него могат да работят ученици, студенти, родители докато чакат децата си от извънкласни форми на обучение. То е подходящо за млади професионалисти, работещи хора и гости на града, които имат необходимост от пространство за работни срещи в центъра на Габрово. В обстановка близка до домашен интериор, са осигурени работни кътове, достъп до интернет и ще има на разположение офис оборудване.

 

Мястото може да служи като среда, в която родители, младежи или общности да намират допирни точки и да осъществяват съвместни проекти и инициативи. Екипът на ИМКА отговаря на нагласите сред млади хора, работещи, местна общност, които имат потребност от такива пространства за срещи, обмяна на идеи, обучения, личностно и кариерно развитие.

 

Ползването на „Y Space“ ще е с членски карти за различни периоди от време: седмична, месечна и годишна карта. Определен процент от сумата ще се добавя към средствата, събирани от екипа на „Младежка банка – Габрово“. Друга част от сумата, събирана като годишен членски внос или от конкретен вид услуга, могат да се заделят за Обществения дарителски фонд в Габрово.

 

Споделеното пространство е създадено по проекта „Споделено в… ИМКА” . В рамките на проекта ще се подготвят четири пакета обучителни програми за подрастващи, младежи и професионалисти. Програмите ще бъдат насочени към личностно и професионално израстване, развитие на предприемачеството и доброволчеството. Ще се предоставят както на ползвателите на „Y Space“, така и на потребителите на социални услуги в Центъра за обществена подкрепа – „ИМКА – Габрово“.

 

„ИМКА – Габрово“ има 30-годишен опит в младежки, социални, обучителни и консултантски дейности. Екипът на сдружението създаде първата програма за дневни и приключенски лагери за деца и младежи, осъществявани изцяло от доброволци. Организира първото интернет студио за младежи и доброволци „Y Net” в Габрово. Сформира първата група от аниматори за празнуване на детски рождени дни. Насърчава доброволчеството, дарителството и младежката инициативност сред младите чрез „Младежка банка – Габрово“. Сдружението построи „Младежка територия“, която е първата сграда в България, създадена от младежка неправителствена организация чрез публично–частно партньорство с Община Габрово.

 

Проектът „Споделено… в ИМКА“ се осъществява с подкрепата на „Обществен дарителски фонд – Габрово“ и фондация „Америка за България“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *