Сандов обяви защитена морска територия Корал в землището на Лозенец

Министърът на екологията Борислав Сандов публикува заповедта, с която се обявява  защитена морска територия залив Корал.

Около нея има много въпросителни, но най-абсурдното е, че според заповедта, новата защитена зона се намира в землището на село Лозенец, община Царево. Това е записано в точка едно.

Съгласно закона за административното-териториално устройство землището е съвкупността от поземлените имоти на населеното място. В случая Лозенец. Докато морската територия е изключителна държавна собственост. В новообявената защитена морска територия е включена само акваторията на плаж Корал, без сушата.

Морето няма как да е в землището на Лозенец. 

Другото, което прави впечатление е, че площта е само 1.3 кв. км. Тоест морето само срещу плажа Корал, където летува премиера в оставка Кирил Петков и привилигирована група еколози.

На това място, както се разбира от документа, се оказва, че е съсредоточена едва ли не цялата  популация на китоподобните в Черно море, пасажите от карагьоз, моруни и други видове  есетрови риби. Да, такива на това място има, но най-малко на 3 км. от брега – територия, която не попада в новата заповед.Също така трябва да се знае, че у нас от 15 години е забранен уловът на есетрови риби.Колкото до карагьоза, тя е мигрираща риба и не е вид, който е застрашен. Да не говорим, че афалата(най-големият делфин в нашите води), която също ще се „рекултивира“ между сърфбордовете на семейство Петкови, въобще не влиза в плитки води, какъвто е заливът Корал.

Като обобщение трябва да е ясно, че популацията в Черно море на нито един от посочените видове бозайници и риби в заповедта не е застрашена.

Забраната за преминаване и навлизане на рибарските и всякакви други лодки в залива Корал е от 1 март до  1 октомври.

Така излиза, че видовете ще се защитават само през активния туристически сезон, когато един кръг от хора е на безплатна почивка на плажа. През есента и зимата всичко е разрешено, проблемите с опазването на природата изчезват и всичко е шест.

Кметът на Царево вече обяви, че общината ще обжалва заповедта, тъй като тя вероятно е противоконституционна – забранява навлизането на лодки на 700м навътре, а най-малкият клас лодки нямат право да навлизат на повече от 500 метра. Това отнема правото на придвижване до други заливи на малките рибарски лодки от Царево и целия регион.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *