Столичната община почиства 119 километра речни корита

„Една от най-важните мерки за превенция срещу наводнения е почистването на речни корита и дерета“. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на дейностите по почистване на река Перловска. През тази година Столичната община почиства над 200 участъка от  речни корита с обща дължина от 119 километра. Дейностите са започнали в края на месец май и се финансират от бюджета на общината. Наред с почистването на 500- метровите участъци на язовирите, следенето на нивата на язовирите и почистването на шахти и оттоци, осигуряването на проводимостта на реките е сред задължителните мерки, които кметът Фандъкова е възложила с цел справяне с обилните валежи.

„Шест участъка по протежението на река Перловска са включени през тази година в Програмата на Столичната община, като три от тях се намират в централната градска част. В момента се работи в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Шипка“. Паралелно с това се почистват участъци от реките Владайска, Слатинска и Какач“ – каза зам.-кметът Десислава Билева.

До момента са открити за почистване 54 броя участъци и е приключило почистването на 37 участъка.

С приоритет са почистени водостоците на „Софийски околовръстен път“ – Южна дъга, централна градска част на река Владайска в районите „Възраждане“, „Сердика“, „Витоша“, „Подуяне“, както и участъци от реки, които могат да създадат предпоставки за критични или аварийни ситуации.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *